KRIK: Obustavljena istraga protiv Vukotića za planiranje ubistva Belivuka 1Foto: printcreen youtube rtv pink hit tvit

Vođa škaljarskog klana Jovan Vukotić optužen je prošle nedelje u Crnoj Gori da je podstrekavao na ubistvo svojih suparnika, vođa kavačkog klana Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana, i da je za njihove likvidacije nudio četiri miliona evra, saznaje KRIK. Iako ga je tužilaštvo sumnjičilo i da je učestvovao u planiranju ubistva bliskih saradnika kavačkog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića – ova istraga je obustavljena.

Vukotić je na enkriptovanoj aplikaciji „skaj“ ponudio članu svoje grupe četiri miliona evra za ubistvo Kašćelana i Zvicera, odnosno dva miliona ukoliko bude ubijen samo jedan od njih dvojice, piše u optužnici do koje je došao KRIK.

„Ako dvojicu derne, četiri će se dati“, napisao je Vukotić krajem 2020. godine, kako tvrdi tužilaštvo, svom saradniku Emilu Tuzoviću na „skaju“ i dalje naveo da novac nudi za ubistva Kašćelana i Zvicera. Vukotić je na „skaju“ koristio kodna imena „Serginio” „Siđiping“ i „Kim Džong un“, navodi se u optužnici.

Tužilaštvo tvrdi da je Tuzović prihvatio zadatak i da je grupa planirala da na Kašćelanov automobil stavi eksploziv dok se u njemu vozi na suđenje, ali da su od toga odustali pošto je suđenje otkazano. U optužnici nema detalja o tome na koji način je grupa planirala ubistvo Zvicera, ali je Tuzović jedan od trojice muškaraca koji su vođu kavačkog klana pokušali da ubiju u Kijevu u maju 2020. godine, kako tvrdi ukrajinsko tužilaštvo.

Vukotić je u bekstvu pa je tužilac predložio da mu se sudi u odustvu. Sa njim su optuženi i Jovan Mrvaljević i Vladan Miljušković za stvaranje kriminalne organizacije.

Optužnica je podignuta prošle nedelje i poslata je Višem sudu u Podgorici na potvrđivanje.

Tužilaštvo je predložilo i da se ovaj postupak spoji sa već postojećim u kom su optuženi Janko Vukadinović i još nekoliko osoba pošto se radi o istom događaju, a sud će naknadno odlučiti o tome.

Istog dana kada je podiglo optužnicu, Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore obustavilo je istragu koju je protiv Vukotića vodilo zbog sumnje da je pomagao u planiranju ubistva vođe kriminalne grupe „Principi“ bliske kavačkom klanu Veljka Belivuka i njegovog najbližeg saradnika Marka Miljkovića. Ranije je već obustavljen postupak protiv dvojice članova škaljarskog klana koji se vodio zbog planiranja ubistva Belivuka i Miljkovića. Više o tome pročitajte ovde.

Škaljarski i kavački klan bili su u ratu od 2014. godine i u njemu je ubijeno više od 60 osoba na obe strane. U ovaj dugogodišnji sukob uključile su se i druge ozbiljne kriminalne grupe koje su ratovale na strani jednog ili drugog klana.

Među žrtvama rata su i prvi ljudi klanova – tako je početkom 2020. u Atini ubijen jedan od vođa škaljaraca Igor Dedović, a nekoliko meseci kasnije pokušana je i likvidacija Zvicera u Kijevu. Srpsko tužilaštvo tvrdilo je da je postojao plan i da se Vukotić otruje, ali su te optužbe pale na sudu pošto za njih nije bilo dokaza.

Situacija se nakon toga promenila, ubistva su utihnula, a vođe i članovi klanova našli na udaru policije i tužilaštava u Srbiji i Crnoj Gori. Protiv njih su pokrenute istrage, hapšeni su ili su u bekstu, a za njima su raspisane poternice. Dosta istraga pokrenuto je pošto je probijena aplikacija „skaj“, a poruke koje su razmenjivali sa svojim saradnicima, u kojima govore o kriminalnim delima, pale u ruke istražnih organa.

Tako su Kašćelan i Zvicer u Crnoj Gori optuženi za stvaranje kriminalne organizacije, ubistvo i planiranje likvidacije. Zviceru se u Srbiji sudi samo zbog lažnog pasoša, iako ga je ministar policije Aleksandar Vulin optužio da je pripremao likvidaciju srpskog predsednika Aleksandra Vučića. Zvicer je u bekstvu i nije poznato gde se nalazi.

Za razliku od njega Kašćelan je u pritvoru. Njemu se u Crnoj Gori odranije sudi da je na čelu kriminalne grupe koja se bavila zelenašenjem, davanjem mita, iznuđivanjem novca, a sumnjiči se da je sa Belivukom i drugim saradnicima odgovoran za otmicu i ubistvo Mila Radulovića zvanog Kapetan.

Belivuk i članovi njegove kriminalno-navijačke grupe „Principi“ koja je bila ogranak kavačkog klana u Srbiji takođe su optuženi – i to za sedam ubistava.

Vukotić se, podsetimo, i ranije dovodio u vezu sa pokušajem likvidacije članova suparničkog klana – tužilaštvo je sumnjalo da je 2016. pokušao da ubije čak i suprugu Radoja Zvicera, ali su ove istrage obustavljene. Trenutno mu se u Crnoj Gori sudi za utaju gotovo 23.000 evra poreza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari