Od 12 vrsta plastike u Srbiji, samo dve su reciklabilne 1Foto: Pixabay/RitaE

U životnoj sredini godišnje završi oko 300 miliona tona plastičnog otpada. Kako bi se smanjile količine plastičnog otpada i plastičnih kesa koje su najčešći plastični proizvod, poslednjih godina one su izbačene iz upotrebe i naplaćuju se na mestu prodaje.

Istraživačica saradnica na Geografskom fakultetu Milica Lukić ističe da razlog za takvu odluku leži u šteti koju plastične kese nanose životnoj sredini.

„Plastične kese predstavljaju veliki problem zbog mikroplastike. Prilikom raspadanja, plastične kese se razgrađuju na mikroplastiku, sitne čestice plastike koje putem hrane, odnosno vode i zemljišta dospevaju u čovekov organizam i dolazi do njihovog taloženja u našim organima“, navodi Lukić.

Prema podacima Privredne komore Srbije, potrošnja plastičnih kesa smanjila za oko 85 odsto od kako je na snazi zabrana njihovog korišćenja. Ipak, u ovu statistiku ne ulaze plastične kese koje su nazvane „biorazgradivim“, a koje trgovci nude potrošačima.

Kako Lukić navodi za Produkcijsku grupu „Mreža“, od 12 vrsta plastike u Srbiji samo dve su reciklabilne.

„Biorazgradivo znači da je nešto proizvedeno od organskog materijala, organskog resursa poput…Međutim, u Srbiji se u obične plastične kese dodaje okso-aditiv, pa su one okso- degradibilne. Odnosno, samo se brže razgrađuju na mikroplastiku, te ni u jednom slučaju ne mogu biti biorazgradive“, objašnjava Lukić.

Aditiv koji se dodaje u proizvodnji takozvanih „biorazgradivih“ kesa zabranjen je u Evropskoj uniji 2021. godine.

Iako su građani svesni problema koje donosi zagađenje plastikom, i dalje nije rasprostranjena individualna praksa odlaganja i reciklaže ove vrste otpada. Zbog toga, ostaje preporuka da se što manje koriste plastične ambalaže, a da građani u kupovinu idu pripremljeni, sa cegerom umesto plastičnih kesa.

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) sproveo je anketu koja je pokazala da građani u velikoj meri (92.2 odsto učesnika ankete) prepoznaju korišćenje plastičnih kesa i ambalaže kao jednog od zagađivača životne sredine.

Svega 3,1 odsto anketiranih ne vidi korišcenje proizvoda od plastike kao praksu koja može da ima negativan uticaj na životnu sredinu.

U percepciji ovoj vida uticaja na životnu sredinu nema značajnih razlika prema polu. Percepciju o negativnom uticaju ima 90,8 odsto anketiranih muskaraca i 92 odsto anketiranih žena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari