Od Grčke do Gazele: Gde će letovati političari iz Zaječara, Subotice, Niša, Zrenjanina, Šapca i Novog Sada 1Foto: Nadica Jakovljević/Danas; Fonet/Nenad Đorđević; Grad Subotica; Grad Kragujevac; Beta/Dragan Gojić

Lokalni političari, naročito oni iz vladajuće stranke, nerado govore o tome da li će godišnje odmore iskoristiti da odu na more.

Može se nagađati da li je ovakav stav plod velikih poslova koji ih, kako kažu, čekaju tokom leta, straha od posledica ekonomske krize koja nas očekuje na jesen I zimus ili izjave Aleksandra Vučića da bi „voleo da imamo više ljudi koji ne koriste pravo na odmore, ali to je njihovo pravo“, može se nagađati.

U svakom slučaju, ovo je tema o kojoj se nerado govori iako je doskora bilo sasvim normalno da posče letnje sezone vidjamo preplanule pripadnike političkog establišmenta.

Zaječar: Ničić se još nije odlučio

Političari u gradu na Timoku, kako iz vlasti tako iz opozicije, još razmiljaju gde će na letovanje. Neki će ostati kući, a oni što idu, najpolularnija je Grčka.

Od Grčke do Gazele: Gde će letovati političari iz Zaječara, Subotice, Niša, Zrenjanina, Šapca i Novog Sada 2
BoškoNičić, Foto: Glas Zaječara (arhiva)

Gradonačelnik Zaječara, Boško Ničić, kaže za Danas da nije, za ovu godinu, sa suprugom, još odlučio hoće li, kada i gde ići na odmor.

“Budemo li išli to će verovatno biti na nedelju dana, u nekom manjem selu u Grčkoj, pošto ne volimo gužve i velika letovališta”, kazao je on.

Zamenik gradonačelnika Vladimir Videnović, ide na letovanje ali još uvek ramišlja gde, da li Grčka ili Crna Gora, dok Goran Kalčić, predsednik GrO Narodne stranke, ide za Grčku sedam dana, i kaže za Danas, da Sopot nema more, a da su nam jezera uzeli Kinezi.

Predsednik GrO Socijalističke partije Srbije, Mirko Nikolić, kaže da svake godine ide za Grčku, ali se to ove godine neće dogoditi.

“Ova godina je specifična. ćerka polaže mature, pa nismo u mogućnosti da ovog leta putujemo. Možda krajem leta, ali još uvek nije sigurno”, kazao je on za Danas.

Odbornik “Zaokreta” Uglješa Đuričković kaže da ima kuću u Crnoj Gori, ali još uvek razmišlja da li da ide.

“Moj otac je poreklom iz Crne Gore, i tamo imamo kuću i rodbinu. Obično tamo letujemo, ali ove godine još uvek nismo odlučili. Videćemo”, kaže on.

Od Grčke do Gazele: Gde će letovati političari iz Zaječara, Subotice, Niša, Zrenjanina, Šapca i Novog Sada 3
Vladimir Videnović, zamenik gradonačelnika Zaječara, foto M.D.S.

Odbornik “Pobede” Milovan Petrović, kaže za Danas da krajem avgusta planira da ide za Grčku, i to na ostrvo Lefkada.

Koordinator za Timočku krajinu SDPS-a u Zaječaru, Dušan Mladenović ističe za Danas da ove godine ne ide na letovanje.

“Ove godine ne idemo na more, rešili smo supruga i ja da leto provedemo na jezeru u Boru. Jedna godina bez mora – nije strašno”, kazao je on.

Nezavisni odbornik, Dejan Krstić kaže da je već bio, za Grčku, pošto praktiju odmor van sezone, pre poskupljenja kada dođe letnji špic.

Subotica: Pastor tri godine nije bio na odmoru

Predsednik Skupštine grada Subotice i potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), Balint Pastor, kaže za Danas da tri godine nije bio na godišnjem odmoru i da ni ove godine letovanje nije u planu.

Šef odborničke grupe Pokreta građanske Subotice (PGS), Miroslav Milojević, rekao je da će i ove godine tradicionalno da ide na odmor u Herceg Novi, u Crnu Goru.

Od Grčke do Gazele: Gde će letovati političari iz Zaječara, Subotice, Niša, Zrenjanina, Šapca i Novog Sada 4
Balint Pastor, foto: Natalija Jakovljević

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSH), Tomislav Žigmanov, navodi da će i ove kao i svake godine da ide u Hrvatsku. Posetiće nekoliko mesta u Dalmaciji i na ostrvima – Podstrana, Selca, Šolta, Kaštela.

Predstavnica Demokratske stranke Srbije (DSS) i odbornica Pokreta građanske Subotice, Jelica Santrač, kaže da, uprkos tome da je u penziji, ne ide ove godine na odmor.

Svi lokalni političari sa kojima smo razgovarali su i odbornici u Skupštini grada Subotice.

Niš: Narodni poslanik Banđur ide u Tursku ili u Egipat

Funkcioneri i političari u Nišu još nisu uplatili turističke aranžmane, a godišnji odmor im zavisi od obaveza, pa i od konstituisanja Skupštine Srbije.

Pojedini funkcioneri iz vlasti kažu da se više neće odricati odmora, kako su to činili ranije, jer se pokazalo da posvećenost nije na ceni, naveli su oni u anketi Danasa.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, koja je i članica Predsedništva Srpske napredne stranke, nije želela da govori na ovu temu. Ona, inače, odbija da odgovori na pitanja Danasa duže od godinu dana, od maja prošle godine, izuzev u par slučajeva koji su se uglavnom ticali javnih kritika vezanih za nju ili članove njene porodice.

Od Grčke do Gazele: Gde će letovati političari iz Zaječara, Subotice, Niša, Zrenjanina, Šapca i Novog Sada 5
Milos Bandjur, foto: privatna arhiva

Boban Džunić, predsednik Skupštine grada i član Glavnog odobora SNS, kaže da već ima rešenje o korišćenju godišnjeg odmora, po kojem je “na odmoru”, ali da odmor ne koristi, već radi.

“Trenutno spremam sednicu Skupštine grada koju sam zakazao za 29. jun. Preostale dane od odmora verovatno ću iskoristiti u avgustu, i otići na Zavojsko jezero.

Lepa priroda, zaštićeni prirodni pojas i ribolov koji obožavam”, objašnjava on.

Miloš Banđur, poslanik u još uvek neraspuštenoj Narodnoj skupštini i pripadnik SNS, kaže da za sada nije isplanirao letovanje. Kako stvari stoje, provešće deset ili 14 dana u Turskoj ili Egiptu. Čuje da je Grčka ove godine “nerealno skupa”, u Crnu Goru ne ide od kako se odvojila od Srbije, a u Hrvatskoj “ne bi letovao iz principa”.

Banđur precizira da je do 2012. godine, kada je inače SNS osvojila vlast, redovno odmarao deset do 14 dana u Sunčevom Bregu ili Varni (Bugarska), u Olimpijskoj regiji u Grčkoj, u Antaliji u Turskoj ili Majorki (Španija).

Od tada je, međutim, letovao svega dva puta u Grčkoj- jednom nedelju dana, drugi put tri dana, a prošle godine bio samo nedelju dana u Alanji, u Turskoj.

“Ove godine nameravam da prekinem tu pogrešnu seriju zapostavljanja sebe zbog politike, jer skromnost i posvećenost nisu na ceni. Osim toga, drugi su procenili da im više nisam potreban, te sada realno imam više slobodnog vremena”, kaže Banđur, koji je inače bio jedan od najaktivnijih poslanika iz Niša u republičkom parlamentu, a u sledećem sazivu neće biti poslanik.

Od Grčke do Gazele: Gde će letovati političari iz Zaječara, Subotice, Niša, Zrenjanina, Šapca i Novog Sada 6
Dragana Sotorovski i Boban Džunic, foto: zvanicni fejsbuk profil Dragane Sotirovski

Đorđe Stanković, potpredsednik Narodne stranke i predsednik njenog niškog odbora, kaže da će ići u Grčku, već tradicionalno.

“Dakle, idem na odmor, a i grejaću se zimus, mada predsednik Srbije kaže da to dvoje zajedno ne ide. Još ništa nismo uplatili, pošto će vreme kada ćemo letovati zavisiti pre svega od odluke o tome kada će biti konstituisana Skupštine”, kaže Stanković, koji će biti poslanik u sledećem sazivu republičkog parlamenta.

Tamara Milenković Kerković, potpredsednica Srpskog pokreta Dveri i čelnica te stranke u Nišu, kaže da sada “po prvi put ne zna kada i gde će ići na godišnji odmor”, jer još uvek nema informacije kada će se konstituisati Skupština Srbije, u kojoj će biti poslanica.

“Inače, svake godine idem u Grčku, gde imam i puno prijatelja, a i kumova. Poslednje tri godine letujem na Kritu, kod moje prijateljice, koja je tamo otišla pre 25 godina.

Moj odmor je, dakle, pre svega susret sa dragim prijateljima koje nisam videla neko vreme. Zbog svega toga sam i naučila grčki jezik, pa bih volela da ga i ovog leta malo obnovim”, kaže Milenković Kerković.

Jelena Milošević, članica Predsedništva Stranke slobode i pravde, koja predvodi niški odbor stranke, takođe kaže da njen odmor u priličnoj meri zavisi od konstituisanja

Skupštine Srbije, u kojoj će takođe biti vlasnica poslaničkog mandata.

“Idemo, verovatno u avgustu, ne znam tačno gde, verovatno negde u Srbiji. Prošle godine smo bili na Dunavu, kod Kladova, i bilo nam je zaista lepo. Mada, možda odemo i na more, ‘u inat’ predsedniku, koji kaže da to ne treba da radimo. Ozbiljno, more bi nam koristilo iz zdravstvenih razloga”, kaže Milošević.

Zrenjanin: Marton će letovati u Albaniji

Zrenjaninski političari biraju turističke destinacije iste kao građani

Prema onom što se može čuti u turističkim agencijama, Zrenjaninci ove godine za odmor biraju tradicionalne destinacije. To su, pre svih, Grčka, traži se i Turska, Egipat, nešto manje Crna Gora.

To biraju Zrenjaninci. A gde će letovati zrenjaninski političari?

Oni koji su na vlasti, nismo uspeli da saznamo. Na mejl kabineta gradonačelnika pre tri dana uputili smo pitanje, da li će i gde ove godine letovati gradonačelnik, njegov zamenik, pomoćnice i predsednik skupštine. Odgovor nije stigao.

U opozicionim krugovima, malo su razgorvorljiviji.

aleksandar marton foto LSV
Aleksandar Marton, foto: LSV

Aleksandar Marton iz Lige socijaldemokrata Vojvodine ove se godine odlučio za Albaniju.

– Idemo u Drač. Prethodnih godina letovali smo u Istri, Bugarskoj, sada smo odlučili da upoznamo Albaniju, kaže Marton.

Mirjana Grujić, odbornica Demokratske stranke Srbije letovaće kao i svih prethodnih godina u Hrvatskoj.

– Moj izbor poslednjih desetak godina je Istra, tamo ću i ove godine, jer se dobro osećam. Letujem u Hrvatskoj i kad se nisam bavila politikom i sada, kaže Grujić.

Da li će na more ove godine članovi Pokreta ujedinjenih fantoma još ne znaju.

– Zbog svetske krize ne znamo da li ćemo ići na more ove godine. Novi spot koji upravo snimamo daće odgovor i na ovo vaše pitanje, kaže Miljan Čičić, iz PUF-a.

Portparolka Demokratske stranke Alisa Kockar kaže još ništa nije rezervisala.

– Nisam još odlučila ali znam da ću u avgustu uzeti kraći odmor. Želim da ga provedem sa porodicom, a gde će to biti, nije toliko ni važno, kaže Kockar.

Šabac: Letovanje na Šodrošu i Gazeli

Političari u Šapcu nisu bili previše raspoloženi da sa javnošću dele informaciju da li će i gde ići na odmor.

Među onima koji su pristali da nešto kažu na ovu temu je kopredsednik stranke „Zajedno“ Nebojša Zelenović.

– Okupaću se na Šodrošu, a juče sam baš lepo pocrneo na Gazeli –  bio je kratak Zelenović.

Od Grčke do Gazele: Gde će letovati političari iz Zaječara, Subotice, Niša, Zrenjanina, Šapca i Novog Sada 7
Goran Stojićević, foto K.V.

Predsednik GO Stranke slobode i pravede Šabac, dr Rade Petrović, kaže da je za sve u Srbiji ovo težak period i da će zajedno sa svojom porodicom letovati u Bugarskoj.

Predsednik Grupe građana  Opstanak Srđan Mitrašinović, ističe da kada je reč o vitalnim nacionalnim interesima, neophodno je jedinstvo, bez obzira na sve političke razlike.

– Tako da nema dileme, ukoliko želimo da nacija ima toplu vodu za turširanje i u toku zimskih meseci, nećemo ići na letovanje – poručuje Mitrašinović.

Predsednik Gradskog odbora stranke Zajedno, profesor Velimir Kuzmanović odmor će, kao i do sada, provesti sa porodicom i prijateljima.

– Poslednih petnaest godina odmor provodim u malom mestu Jerisos blizu Hilandara, uvek u istoj kući u isto vreme. Radujem se i ovogodišnjem odlasku, ni pandemija nas nije zaustavila – rekao je Kuzmanović.

Odluku o tome gde će na odmor, predsednik Izvršnog dobora Gradskog odbora stranke Zajedno u Šapcu Goran Stojićević tek će, kaže, doneti.

– Supruga i ja još uvek nismo odlučili, ali će letovanje svakako biti u skladu sa skrominim budžetima i galopirajućim cenama – istako je Stojićević.

Novi Sad: Grčka u planu, ali „na dugačkom štapu“

Politički lideri u Novom Sadu sa kojima smo razgovarali će ići na odmor tokom leta, ali njihova putovanja su u pojedinim slučajevima i na dugačkom štapu. Oni sa kojima smo razgovarali za destinaciju odabrali su Grčku, a odmore planiraju u zavisnosti od obaveza koje nisu u okviru njihovog političkog angažmana.

„Pitanje je da li ću uopšte igde putovati, mislim da će pre svega ovo letovanje biti na novosadskom Štrandu“, kaže predsednica gradskog odbora Stranke slobode i pravde Danijela Grujić.

Od Grčke do Gazele: Gde će letovati političari iz Zaječara, Subotice, Niša, Zrenjanina, Šapca i Novog Sada 8
Borislav Novaković, Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ/DS

Kaže, ovog leta sve je na dugačkom štapu, zbog niza obaveza, poslovnih i privatnih, iako bi, kako kaže, volela da uhvati makar nekoliko dana da ode u Grčku.

„A izgleda da nam korona opet stiže“, dodaje Grujićeva.

Lider Demokratske stranke u Novom Sadu Veljko Krstonošić takođe planira letovanje u Grčkoj. Kada, ne zna, ali jedno je sigurno – nakon završetka ispitnih rokova na Medicinskom fakuletu, gde je zaposlen.

„Još uvek nismo odliučili, ali trebalo bi da idemo u Grčku. Razmišljaćemo nakon završetka prijemnih ispita. Tek tada ću biti u prilicu. Kada uhvatimo prostora, otićićemo, i to najverovatnije na Sitoniju, odnosno neki deo koji je nama bliži. Grčka u svakom slučaju“, kaže Krstonošić.

Sa druge strane, Bora Novaković, šef Narodne stranke u Novom Sadu ove godine planira „aktivan“ odmor.

„U intervalu od jula do septembra, kao narodni poslanik, radiću kampanju „od vrata do vrata“. U različitim delovima grada, razgovaraću sa sugrađanima šta misle da je najveći komunalni i životni problem u njihovom kvartu“, kaže Novaković.

Prema njegovim rečima, ti odgovori i utisci biće objedinjeni u  Program za Novi Sad, sa kojim će ta stranka nastupiti na predstojećim lokalnim izborima.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari