Odbijeni zahtevi Tačija, Veseljija i Seljimija za osporavanje nadležnosti haškog suda 1Foto: FoNet/AP

Nikola Giju, sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem, odbio je kao neosnovane zahteve Hašima Tačija, Redžepa Seljimija i Kadrija Veseljija za odbacivanje nadležnosti tog suda.

Protiv njih, kao i protiv Jakupa Krasnićija, u Hagu se vodi postupak pošto se terete za ratne zločine na Kosovu.

Kako javlja Tanjug, a prenosi kosovo-online, Tačijeva odbrana osporavala je i vremensku nadležnost suda i tužilaštva tvrdeći da je njihov mandat već istekao.

Takođe, Tačijevi advokati su tvrdili da su mu povređena prava na pravično i nepristrasno suđenje u razumnom roku, pravo na pretpostavku nevinosti i pravo da mu sudi nezavisni i nepristrasni sud ustanovljen zakonom.

Međutim, sudija Giju je zaključio da su ovi zahtevi neosnovani, te ih je odbio.

Kao neosnovan odbijen je i Seljimijev zahtev za odbacivanje nadležnosti Specijaizovanih veća, u kojem je tvrdio da je struktura i sastav osoblja u sudu u suprotnosti sa pravilnim osnivanjem i funkcionisanjem tog suda kao domaćeg suda na Kosovu, dok su Veseljijevi advokati su tvrdili da je ovaj sud osnovan kao “vanredni sud”, a ne kao specijalizovani, što prema njihovm stavu predstavlja kršenje kosovskog Ustava, piše Tanjug, prenosi kosovo-online.

Oni se od 5. novembra prošle godine nalaze u haškom prtivoru, a optuženi su za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.