Odbrana vlasti po svaku cenu 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

CINS je negirao navode REM-a da je njihov tekst o tome kako regulatorno telo štiti Pink i Studio B nastao na osnovu falsifikovanog dokumenta.

Međutim, ono što je u drugom planu u vezi sa reakcijom REM-a je način na koji je spomenuta novinarka Tamara Skroza, žrtva negativne kampanje na Pinku. Sagovornici Danasa su saopštenje regulatornog tela ocenili kao krajnje licemerno, cinično i zlurado.

– Saopštenje Saveta REM-a smatram krajnje bezobraznim, jer ekipa „mudraca“ koja tamo sedi i bezbrižno prima plate služi samo zato da brani vlast i njene medije – kaže za Danas generalni sekretar NUNS-a Svetozar Raković.

On ocenjuje kao krajnje licemernu i zluradu poruku REM-a o zabrinutosti za Tamaru Skrozu.

– Ne brinu oni ni o javnom interesu ni o profesionalnim i odgovornim novinarima koje režimske televizije razapinju i uporno pokušavaju da diskredituju u očima javnosti, a povodom čega REM još upornije ćuti. Ali neće ta „briga“ REM-a dugo trajati, ni njihovi mandati nisu doživotni – zaključuje Raković.

CINS je objavio detalje izveštaja Službe za nadzor i analizu REM-a koji pokazuju više prekršaja Pinka i Studija B tokom predizborne kampanje za beogradske izbore 2018. Prorežimske televizije vodile su negativne kampanje protiv Dragana Đilasa i drugih opozicionih lidera, kao i novinarke Tamare Skroze, ali je Savet REM-a ignorisao nalaze svoje službe. Pink je u informativnim emisijama nekoliko dana emitovao Skrozine izjave sa novinarskog protesta iz 2015. i iz gostovanja u satiričnoj emisiji te godine, izvlačeći ih iz konteksta i montirajući tako da izgleda kao da ona Vučića naziva budalom, pederom i volom. Takođe su je optužili da radi protiv vlasti. U razgovoru za CINS, Skroza je izjavila da je u tim trenucima osećala strah, ne za sebe, već za dete i majku.

„Nisam u tom trenutku pomislila da je to opasno po moj život, nego sam se setila da mi je dete u vrtiću i da će možda neki roditelj pogledati te vesti i da će se u vrtiću podići dževa s kim njihovo dete ide u vrtić, da su to su izdajnici i plaćenici“, rekla je Skroza.

Na ove reči, savet REM-a je reagovao sramnim saopštenjem u kojem je naveo da „apsolutno deli zabrinutost za gospođu Tamaru Skroza, njeno zdravlje i zdravlje njene porodice“, te da smatra da neprijatnosti i strah koje je ona osetila „zaslužuju solidarnost koju ste velikodušno iskazali“.

Novinar i medijski analitičar Nedim Sejdinović ocenjuje ovo saopštenje kao „cinični sadizam, jednu od najgorih ljudskih odlika“.

– Savet REM-a odavno je izgubio ne samo ugled nego i dostojanstvo, ali je ipak i dalje u mogućnosti da nas ostavi bez teksta. Ova institucija mora doživeti diskontinuitet u radu, jer je očigledno nepopravljiva. A ovaj incident treba zabeležiti u istoriju medijske i ljudske bedastoće – ističe Sejdinović za Danas.

Direktor CINS-a Branko Čečen kaže za naš list da REM nije iskoristio razlog sopstvenog postojanja i ingerencije da na vreme zaštiti Tamaru, a sada je pominje u rečenicama natopljenim cinizmom.

– Dakle, ustanova koja treba da nas, građane, štiti od ovakvih klevetničkih napada, ne samo da to ne čini, već nas zbog izveštavanja o tome i – napada. To je stvarno neverovatno – naglašava Čečen.

Na saopštenje Saveta REM-a u kojem se navodi da je tekst CINS-a napisan na osnovu falsifikovanog izveštaja, juče je odgovorila glavna i odgovorna urednica CINS-a Milica Šarić.

– Nemam ni najmanju sumnju u svaku reč našeg teksta. CINS poštuje etičke norme i drži se visokih standarda u dolaženju do informacija. Ako gospoda iz REM-a imaju sumnju, bez straha treba isto da dokažu. Objavom svega. Tri nedelje su gospoda iz REM-a imala priliku da se izjasne na izveštaj u koji su novinari CINS-a imali uvid (ne zahvaljujući REM-u). Znali su šta radimo – ćutali su – navela je Šarić. Ona je pitala kako su iz REM-a uspeli da im pošalju izveštaj koji među zaključcima ima suprotne zaključke onima dostupnim CINS-u.

– U izveštajima su identične slovne greške, identični opisi događaja – samo što u onom koji ste poslali nema utvrđenih problema i prekršaja. Kako je moguće da postoje dva identična dokumenta sa potpuno različitim zaključcima? Pitanje je za REM. Jedini odgovor je objava dokumentacije – zaključila je Šarić.

Omogućite nam uvid u dokumentaciju

„Pošto je REM pokazao želju da se otvori ka javnosti, ovim putem tražim od REM-a da omogući novinarima CINS-a uvid u celokupnu dokumentaciju svih predmeta o kojima smo pisali. Sve što smo tražili pa i više od toga. Obećavamo zaštitu ličnih podataka, kao i uvek“, navela je Milica Šarić.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Odbrana vlasti po svaku cenu”

  1. Ili odbrana… ili skidanje vlasti po svaku cenu…Svaka novčić ima dve strane,ali opozicija treba objektivno da razmišlja…

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.