Odloženo suđenje za slučaj "Potočari" 1Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Suđenje dvojici bivših policijskih službenika za navodno odavanje službene tajne u slučaju „Potočari“, odloženo je juče za 10. septembar jer se jedan od optuženih, Mladen Trbović, nije pojavio u sudnici Višeg suda u Beogradu zbog zdravstvenih razloga.

Mladena Trbovića i Milana Dumanovića tužila je država zbog toga što su javno govorili o tajnom snimanju komemorativnog skupa u Srebrenici 2015. kada je napadnut tadašnji premijer, a trenutno predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Podsetimo, Dumanović i Trbović su prvo za Al DŽaziru progovorili o nelegalnom boravku pripadnika Odeljenja za opservaciju i dokumentovanje MUP-a na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici 2015.

Prema nedavnom pisanju Danasa, direktor policije Vladimir Rebić depešom je naložio uništenje svih Izjava o čuvanju tajnosti podataka, a upravo na osnovu njih tužilaštvo zasniva svoj slučaj protiv Dumanovića i Trbovića. NJima je 2008. 2009. i 2015. godine dato da potpišu Izjave o čuvanju tajnosti, a iz Sindikata policije Sloga navode da je Dumanović potpisao tu izjavu, a da je Trbović odbio, te da je njegova izjava na kraju falsifikovana. Nakon što je utvrđeno da su Izjave o čuvanju tajnosti podataka prikupljene od zaposlenih na nezakonit način, što je potvrdilo i Ministarstvo pravde, a postupak nadzora preuzeo i Zaštitnik građana, Rebić je u februaru ove godine naložio da se te izjave unište, što je i učinjeno.

Inače, Ministarstvo sigurnosti BiH – Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH nije bila obaveštena o dolasku policijskih službenika iz Srbije – Milana Dumanovića, Tomislava Radovanovića i Nešić Gorana na skupu u Potočarima, što potvrđuje navode Dumanovića o nelegalnom radnom angažovanju policajaca iz Srbije u susednoj državi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari