“Odmah zaustavite sve vrste nasilja”: Treći protest zbog “otimanja brda” meštanima u okolini Niša 1Foto: Slaviša Dinić

 

Više stotina građana blokiralo je večeras saobraćaj ispred Skupštine grada Niša zbog njene “protivzakonite” odluke da pašnjak Beli vrh u niškom selu Gornji Matejevac bude vraćen u državno vlasništvo, a meštanima bude ukinuto pravo na njegovo korišćenje.

Učesnici protesta zbog “otimanja brda” ovom i selu Jasenovik potom su otišli u kratku protestnu šetnju, do kabineta gradonačelnice Dragane Sotirovski.

Oni su potpisivali zahtev gradskom rukovodstvu da “odmah zaustave sve vrste nasilja”, u koje spadaju pravno, političko i institucionalno nasilje.

“Nasilje je i protivpravna privatizacija javnih dobara, kao i izjava gradskog većnika Nenada Stankovića, koji je otkrio zaštićene lične podatke jednog od učesnika protesta”, rekli su demonstranti.

Oni su kazali da učesnici ovog protesta, inače trećeg po redu, trpe različite pritiske, među kojima je i večerašnje postupanje policije, koja je napravila „levak“ na putu iz Gornjeg Matejevca do Niša.

Govornici su pozvali sve građane Niša da sledeće sedmice bitka za Beli vrh preraste u veliki protest protiv nasilja, a da se svi okupe na centralnom Trgu kralja Milana.

Neformalna grupa građana za odbranu pašnjaka Beli vrh na teritoriji Gornjeg Matejevca prethodno je podnela krivične prijave, zbog “sporne” skupštinske odluke, protiv gradonačelnice Sotirovski, predsednika Skupštine grada Bobana Džunića i načelnice Gradske uprave za imovinu Ružice Đorđević.

Advokatica Dragana Milutinović, koja zastupa žitelje Gornjeg Matejevca, kazala je da su krivične prijave protiv njih podnete zbog sumnje da su predlaganjem i donošenjem ove skupštinske odluke izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja, kako bi za sebe ili drugog pribavili protivpravnu imovinsku korist.

Ona je kazala da je protiv većnika Stankovića takođe podneta prijava zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj, ali i neovlašćeno pribavio, obradio i javno objavio zaštićene podatke o ličnosti jednog učesnika protesta, u cilju zastrašivanja svih demonstranata i meštana”.

“Reč je o pravnom i o političkom nasilju, a zloupotreba je utoliko veća jer se radi o javnom funkcioneru koji ima pojačanu obavezu da ne krši zaštićene podatke o ličnosti. Potpuno je neshvatljivo da on poseduje i javno saopštava i podatke iz Žandarmerije”, rekla je Milutinović za Danas.

Stanković je, inače, prethodno kazao da na protestu ispred Skupštine grada nije učestvovao niko iz sela Jasenovik, kojem je takođe ukinuto pravo korišćenja pašnjaka, i da će podneti ostavku ako je takvih bilo.

Kada su mu organizatori protesta dostavili informaciju i fotografiju učesnika iz Jasenovika, Stanković je demantovao da je on iz tog sela, iznoseći njegove lične podatke.

On je kazao da taj učesnik protesta “živi u selu Malči”, navodeći i njegovu privatnu adresu, a da mu “samo u ličnoj karti piše da živi u Jasenoviku”.

“A i policija je vršila proveru kada se njegov sin prijavio za Žandarmeriju- svih lica i njega i oca i sestre i majke, i to baš na toj adresi (u Malči, prim. aut.)”, rekao je Stanković novinarima.

Ova neformalna grupa građana je, takođe, zbog skupštinske odluke o pašnjaku Beli vrh pokrenula upravni spor, a od Upravnog suda zatražila njen poništaj.

Apelovala je na nišku Službu za katastar nepokretnosti da „ne vrši upis prava po osnovu ove nezakonite i sramne odluke Grada Niša“, ocenjujući da je ona „ništava i ne proizvodi pravnu snagu, a što je katastar dužan da prati po službenoj dužnosti“.

Slaviša Dinić, meštanin Gornjeg Matejevca i odbornik u Skupštini gradske opštine Pantelej, na čijoj je teritoriji selo, kazao je da je “mnogo propusta i manipulacija u vezi sa otimanjem” pašnjaka od njegovog sela, a umesto da bude javne rasprave i da se uradi studija o uticaju na životnu sredinu, doneta je tajna skupštinska odluka na štetu građana.

Podsetio je da je gradonačelnica između ostalog rekla da je reč o pašnjaku prve kategorije, a on ima sedmu kategoriju.

Organizatori protesta su naglasili da je ključni problem što je Skupština grada donela odluku o prenameni pašnjaka Beli vrh, što je, kako su kazali, protivno članovima 3, 7. i 9. Zakona o povraćaju utrina i pašnjaka selima na korišćenje, donetog 1992. godine.

“To je pašnjak i po Zakonu mora da ostane pašnjak. Koristimo ga za ispašu, na njemu je između ostalog i pećina koju jedna firma koristi za proizvodnju pečurki. I oni bi tu da započnu nekakav biznis?! Naša najveća briga je da će taj biznis zagaditi naš vazduh, vodu i zemlju, odnosno da će se tu skladištiti otpad”, rekao je odbornik Dinić.

Advokatica Milutinović je dodala da Grad Niš nije imao nikakvo pravo, a ni nadležnost da donese odluku o prestanku prava korišćenja pašnjaka od strane Gornjeg Matejevca i Jasenovika, jer “nikada nije bio titular tog zemljišta”.

“Nakon donošenja Zakona o povraćaju utrina i pašnjaka, Grad je kao neko ko je bio dužan da sprovede taj akt, odnosno kao njegov izvršilac, doneo formalno rešenje da su Gornji Matejevac i Jasenovik korisnici pašnjaka Beli vrh. Ali, Grad nije nikada bio titular tog zemljišta, jer mu Republika nikada nije prenela vlasništo, pa ne može ni da raspolaže njime”, kazala je ona.

“Odmah zaustavite sve vrste nasilja”: Treći protest zbog “otimanja brda” meštanima u okolini Niša 5
Slaviša Dinić, Dragana Milutinović, Petar Popović: Foto privatna arhiva

Pašnjak Beli vrh, površine 39 hektara, bio je u vlasništvu sela do 1948. godine, kada je prešao u svojinu države.

Gradski odbornici su, inače, doneli odluku vezanu za ovaj pašnjak na skupštinskoj sednici 24. aprila, zakazanoj po hitnom postupku.

Nadležni su saopštili da će o nameni tog pašnjaka odlučivati Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i da će uskoro biti raspisan konkurs, taj prostor biti izdat, a Grad od toga prihodovati.

Nije saopšteno na koji način će se otvariti prihod i o kakvom investiranju je reč.

 

Narodni poslanik Stanković: Vaš glas će se čuti i u parlamentu

Narodni poslanik i potpredsednik Narodne stranke Đorđe Stanković rekao je večeras da Nišlije moraju da se drže zajedno i budu tu jedni za druge.

Njegov je utisak da je građane Gornjeg Matejevca najviše pogodilo što ih niko ništa nije pitao kada im je oduzeo pašnjake, ali smatra da je to manir aktuelne vlasti.

“Hvala vam što se borite za svoju zemlju, a vaš glas će se čuti i u parlamentu, jer šta je moj posao ako nije da širim vaš glas”, rekao je on.

 

Šta kaže vlast?

Na sednici Skupštine grada gradonačelnica Sotirovski je najavila licitaciju za parcelu na kojoj je pašnjak, koju će raspisati Uprava za imovinu.

“Obećala” je pritom da će “odmah” podneti ostavku ukoliko na tom pašnjaku bude urađeno išta što ugrožava životnu sredinu ili je protivzakonito.

“Ako država na licitaciji bude pobedila, višnje neće da sadi sigurno, niti će ovce da čuva i da kopa litijum, a još manje da skladišti nuklearni otpad. Niko neće ništa da kopa, neće ništa da se skladišti. Odgovorno tvrdim, ja ću odmah da podnesem ostavku ako išta bude što će da ugrožava životnu sredinu i što će da bude suprotno zakonu”, rekla je Sotirovski.

Ona nije želela da saopšti ime investitora koji su se “javili državi i Gradu” kao zainteresovani za zakup tog zemljišta, ali je rekla da će “od tih para deo novca otići u gradski, a deo u republički budžet”.

Iz Ministarstva poljoprivrede su kazali da postoji namera investitora da na tom prostoru proizvodi i koristi energiju sunca, odnosno da izgradi solarnu elektranu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari