Odobren novi iznos iz budžeta za fabriku kineskih vakcina Sinofarm, već potrošeno 50 miliona evra za pogone koji ne rade 1Fabrika Sinofarm Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Za fabriku kineskih vakcina Sinofarm koja već gotovo dve godine čeka na otvaranje i početak proizvodnje, i u koju je do sada uloženo gotovo 50 miliona evra, grad Beograd je u decembru 2023. odobrio još 423.000 evra za “tehničku dokumentaciju”.

Sredstva se izdvajaju za neupotrebljivo postrojenje, za koje se ne zna kada će i da li uopšte početi sa radom, a za prvobitno najavljene milionske količine kineskih kovid vakcina, nema više nikakve potrebe, dok se o prenameni pogona ne govori.

Kako je iz gradskog budžetskog fonda planirano novo ulaganje u ovu fabriku, obišli smo “grandiozni” objekat u Zemunu, u nadi da ćemo tamo zateći bar nekoga od zaposlenih ili nadležnih, ali zgrada je pusta i potpuno prazna.

Kod rampe nas je dočekao samo čuvar.

Na naše pitanje: ”Šta se dešava sa fabrikom i kad će pogoni početi sa radom?”, dobili smo, nažalost, očekivan odgovor.

“Nema ovde nikoga, ništa unutra ne radi, niko fabriku ne obilazi, a ja samo čuvam posed”, saopštio nam je, nakon čega nas je zamolio da se udaljimo.

Sredstva za „tehničku dokumentaciju“

Odobren novi iznos iz budžeta za fabriku kineskih vakcina Sinofarm, već potrošeno 50 miliona evra za pogone koji ne rade 2
Foto: Printscreen Instagram @buducnostsrbijeav

Naime, Privremeni organ grada Beograda usvojio je na sednici 15. decembra, između ostalog, rešenje kojim se sredstva od oko 423 hiljade evra izdvajaju iz budžeta za ovu fabriku. Deo novca tačnje 117 hiljada evra trebalo je da bude utrošeno u 2023., dok je za 2024. predviđeno oko 305 hiljada, kako se navodi u dokumentu koji je objavio Dobrica Veselinović, jedan od članova Privremenog organa i lider opozicionog „Zeleno levog fronta“.

Ova sredstva su, kako se obrazlaže, namenjena za “tehničku dokumentaciju za opremanje lokacije za izgradnju fabrike vakcina u celini i Blok 11A u okviru privredne zone autoput u Novom Beogradu, Zemunu i Surčinu u postupku javne nabavke koju je sprovela Direkcija za građeviskno zemljište i izgradnju”.

Ovih vakcina, međutim, nema ni u tragovima, a Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je u maju 2023. kraj globalne krize izazvane koronavirusom, nakon čega je potražnja za cepivima svedena na nulu.

„Fabrika Sinofarm vakcina potpuno je besmislena i promašena investicija države. Bila je promašaj još u trenutku kada su najavljivali izgradnju objekta. Tada je na tržištu već bilo dovoljno vakcina i svakako ne bi bilo nestašice, a ni prilike da se kasnije prodaju. Kad se naprave pogoni za proizvodnju vakcina i počne se sa radom, posle ne možete tek tako ni da uništite taj medicinski otpad, ako odustanu od proizvodnje, već morate da platite uništavanje”, kaže za Nova.rs dr Zoran Radovanović, epidemiolog.

Kako god okrenemo, ova fabrika nas košta, a od nje nećemo imati ništa.

“Kad napravite trake za proizvodnju određene vakcine, ako se predomislite, više se isplati da pravite novu fabriku, nego da tu postojeću menjate. Za kineskom vakcinom nema nikakve medicinske potrebe, to su bačene pare, jer na njima sad ne može ništa ni da se zaradi. Bolje bi im bilo da su napravili pogone za proizvodnju kozmetike ili bilo čega što bi moglo da prođe na tržištu”, naglašava dr Radovanović.

Podsetimo, izgradnja ove fabrike počela je u septembru 2021., u zemunskom naselju Soko Salaš, u delu privredne zone „Autoput“, a prve vakcine iz ovog objekta, vrednog gotovo 50 miliona evra, najavljivana su za mart 2022. godine.

Ceo tekst pročitajte na sajtu nova.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari