Poznata nova ruta Prajda, organizatori predali MUP-u novi zahtev (MAPA) 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Koordinator Evroprajda Goran Miletić obavestio je novinare da je danas nešto pre 9 časova poslat zahtev Ministarstvu unutrašnjih poslova da se za sutra u 17 časova odobri protestna šetnja na trasi od Skupštine Srbije do Ustavnog suda, i potom do stadiona Tašmajdan, gde će biti održan koncert.

On je na konferenciji za novinare ispred zgrade Vlade Srbije rekao i da su Vladi predali peticiju sa 27.000 potpisa, u kojoj se traži održavanje šetnje u okviru Evroprajda 2022.

„Simbolično ćemo se okupiti ispred Ustavnog suda, a onda ćemo nastavati Bulevarom Kralja Aleksandara, Beogradskom, Ilije Garašanina i onda Tašmajdan“, rekao je Goran Miletić, organizator prajda.

Podsetio je da se prvi koncert održava večeras u 18h, a potom je saopštio rutu šetnje.

„Predali smo peticiju sa 27.000 poptisa kojima tražimo da se omogući da se sve održi u formatu u kom smo predvideli“, kazao je na početku konferencije za štampu Miletić.

Poznata nova ruta Prajda, organizatori predali MUP-u novi zahtev (MAPA) 2
Foto: Ilustracija

Miletić je rekao da nije bilo nikakvog incidenta protekla četiri dana koliko traje manifestacija, a organizovanjem koncerata na Tašmajdanu, već su učinjeni kompromisi.

Posle zabrana koje smo imali od MUP, dobili smo i „dva šamara“ pravosudnih institucija, rekao je on, aludirajući na saopštenje Upravnog suda u kojem nije rečeno da će brzo odlučiti o njihovom podnesku i saopštenje Tužilaštva koje je najavilo da će prekršajno kažnjavati učesnike i goste Evroprajda.

Vrlo je razočaravajuće od Tužilaštva da nisu pokrenuli istrage ili mere protiv onih koji prete Evroprajdu i najavljuju nasilje, naglasio je on.

Verujem da će policija biti sa nama, imamo dobre odnose sa njima, policija je profesionalna, dobro radi svoj posao i ne mogu da verujem da neće biti tu. Ne plašim se, imam ptpuno poverenje u državne organe, ne verujem u političke odluke da policija neće biti tu, istakao je Miletić.

Miletić je rekao da su stalni kontakti sa gradom Beogradom, policijom i Vladom Srbije u organizaciji ove manifestacije.

Na Prajd se ne zove, na Prajd se dolazi, rekao je Miletić i naglasio da nisu zvali nikoga od zvaničnika u šetnju.

Predsednica Evropske asocijacije prajdova Kristine Garina rekla je da svaka zemlja koja drži do sebe i poštuje sama sebe ne sme popustiti pred nasilnicima i sloboda da se šeta na Prajdu je osnovno pravo koje ne sme zavisiti od okolnosti.

Ono se uvek mora štiti kada je laka situacija, a posebno kada je teška i očekujemo da se sutra šetnja održi onako kako je premijerka i obećala, rekla je Garina.

Podsetimo, MUP je prethodno zabranio šetnju.

Razlog zabrane šetnje je bezbednost budući da je za taj dan zakazan kontraskup i postoji opasnost od sukoba dve grupe koje će se naći na ulicama u istom trenutku.

Jedan od organizatora Goran Miletić istakao je za „Novu“ nakon ove odluke da se bez obzira na odluku MUP-a „od šetnje ne odustaje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari