Održan Deveti Festival staroplaninske hrane 1Foto: Zoran Panić

Dvadesetak žena spremalo je specijalitete ovog kraja a kuvao se i kotlić na Devetom festivalu staroplaninske hrane održanom u selu Temska kraj Pirota Festival su organizovali Mesna zajednica Temske, Udruženje žena ‘’Temštanka’’ i Turistička organizacija Pirota pod pokroviteljstvom Grada Pirota.

I ovoga puta Festival je izazvao veliko interesovanje ne samo učesnika nego i posetilaca koji su sve te specijalitete sa bogate trpeze mogli da probaju

Festival  su otvorili predsednik MZ Temske Tomislav Pančić  i gradski većnik Sreten Savov.

– To je  jedna od  najvećih manifestacija koja promoviše Grad Pirot i ceo kraj. Učesnici Festivala su promoteri Pirota i pirotskog kraja – rekao je Sreten Savov a Pančić je dodao da je dvadesetak žena  pripremilo staroplaninske specijalitete a krčkalo se i u 16 kotlića  pokušaj da se sačuvaju recepti sa Stare planine i mislim da smo u tome uspeli- kaže Tomislav Pančić

Dušica Djordjević iz Udruženja žena ‘’Temštanke’’ kaže da je pripremila raznovrsne specijalitete.

-Na mojoj trpezi su pohovane lisičarke, sarma u vinovom ilipovom listu, tikveni cvet punjen pečurkama, proja sa paprikom, punjeni paradajz sa gljivama- kaže Djordjevićeva.

Anita Pančić Manić je takodje članica Udruženja ‘’Temštanske’’ i učestvuje od samog početka Fetsivala.

– Tema na mojoj trpezi je Žetelački ručak . Spremila sam svadbarski kupus, sarmu u lobodi,posipan kačamak sa čvarcima, podrobicu, kačamak, sarme u sočivuzpogaču od heljde, domaći hleb. Sve što sam spremila posetiocima se jako dopalo- kaže Anita.

Predsednica Udružena žena ‘’Izvorsko zrno’’ iz Izvora kraj Pirota Marica Radovanović je pripremila punjene paprike, sarmu od kupusa, pasulj sa dimljenim mesom, lisnate pite, carsku pitu, kiflice sa sirom.

 Sve se to sprema po starim receptima- kaže Radovanovićeva.

-Podržavamo ovakve manifestacije koje organizuju seoske mesne zajednice. Ovo je  samo deo naše bogate turističke ponude. ,Cilj je očuvanje tradicije i recepata od zaborava -kaže direktor Turističke organizacije Pirota Bratislav Zlatkov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari