Održan protest zbog seče šume na Fruškoj gori 1foto wikipedia Pokrajac

Protest „Stop seči šuma“ održan je danas ispred Informativnog centra Nacionalnog parka Fruška gora na Iriškom vencu.

Aktivisti organizacije „Odbranimo šume Fruške gore“ zahtevali su da se odmah uvede moratorijum na seču šume na toj planini.

Posle govora i iznošenja zahteva, građani su krenuli u protestnu šetnju, ali ih je zaustavila policija i sprečila da blokiraju put.

Građani su nosili veliki transparent „Secite korupciju i kriminal, a ne šume“.

Aktivistkinja Pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“ kazala je novinarima da je „situacija prevršila meru nakon nedavnih superćelijskih oluja“.

„I pored toga što imamo ogromnu štetu u šumama, što je upravljač javno i rekao – da će trebati deset godina da se obnove te šume, oni su nastavili plansku seču redovno kao da ništa nije bilo“, kazala je Dragana Arsić.

Kritikovala je i Srpsku pravoslavnu crkvu i rekla da je ta verska zajednica restitucijom dobila šume koje se sada seku.

„Sad vidimo da im šume ne trebaju. Oni ih prodaju tajkunima, finansijski moćnim ljudima. Tako da ćemo i tu tražiti da Vlada donese uredbu o zabrani prodaje prirodnih dobara koje su im vraćene restitucijom, jer prosto zašto su tražili da im se vrate ako ih sad prodaju?“, pitala je ona.

Olujno nevreme koje je pogodilo Vojvodinu 19. i 21. jula ove godine nanelo je veliku štetu i u šumama Fruške gore.

Posle olujnog nevremena Javno preduzeće Nacionalni park Fruška gora je pregovaračkim postupkom bez objavljivanja javnog poziva sklopilo okvirne sporazume sa preduzećima subjektima za seču i izvlačenje drveća nakon u vrednosti 115 miliona dinara.

U tom javnom preduzeću su kazali da će posečena stabla biti prodata, a prihod od toga će se upotrebiti za ponovno pošumljavanje i popunjavanje na Fruškoj gori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari