Održana noćna trka Gorske službe spasavanja na Kopaoniku 1Foto: GSS trka

U subotu, 24. februara, na Kopaoniku, je održana tradicionalna noćna trka spasilaca Gorske službe spasavanja (GSS) Srbije. Као i svake godine trka je održana na stazi „Мalo jezero“.

Spasioci su pokazali svoje umeće u slalomskoj štafeti, коji su pravo trčali u pancericama do svojih skija, а zatim se spuštali niz zahtevnu stazu do svojih parova i predavali im skijaške štapove u vidu štafeta dok u zaokretima prolaze kroz kapije.

Organizovanjem ove trke, Gorska služba spasavanja Srbije je želela da promoviše bezbednost, značaj nošenja zaštine opreme i da ukaže na pravila ponašanja na skijaškim stazama, kako u skijaškom centru Kopaonik, tako i na ostalim skijalištima u zemlji.

Draž jedne ovakve trke je i u okupljanju svih generacija spasilaca GSS Srbije i zajedničkom druženju, razvoju saradnje i razmeni iskustava sa predstavnicima spasilačkih službi zemalja iz regiona, koji svake godine u velikom broju uzimaju aktivno učešće u ovoj trci. Ove godine su se sa nama takmičili spasioci iz Crne Gore, Rumunije i Jahorine, navodi se u saopštenju.

Pobednici GSS Armagedona 2018. su Ognjen Puzović i Mladen Jerinić dok su srebro odneli Vitor Ljubićić i Ivan Marović, aktivni spasioci GSS Srbije.

Veliku zahvalnost dugujemo JP Skijalištu Srbije bez kojih ne bi mogli da sprovedemo jedno ovakvu trku u delo dok su nagrade za takmičare obezbedili Imlek, Red Bull, GoPro, Dacia, Outdoor sports i Gora. Gorska služba spasavanja Srbije se zahvaljuje InfoKop-u , Elan Skis-u i Avanturiji na podršci i pomoći u realizaciji ove tradicionalne manifestacije.

Gorska služba spasavanja (GSS) Srbije je dobrovoljna i neprofitna organizacija čiji je osnovni cilj pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima. Spasiti ljudski život, pomoći čoveku u nevolji, osnovni je zadatak GSS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari