Održana tribina „Stop nasilju nad ženama" u Zvezdari 1Foto: Opština Zvezdara

Povodom Međunarodne manifestacije „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, Komisija za rodnu ravnopravnost predsednika GO Zvezdara u saradnji sa Udruženjem građana Amikus a uz podršku gradskog Sekretarijata za socijalnu zaštitu organizovala je tribinu “ Stop nasilju nad ženama“ koja je održana u velikoj sali GO Zvezdara. 

Ovom tribinom ali i drugim događajima opština Zvezdara se pridružuje globalnoj kampanji protiv nasilja nad ženama u cilju širenja svesti domaće javnosti o nasilju nad ženama i ohrabrivanja žrtava i svedoka da nasilje prijave nadležnim institucijama.

Otvarajući skup član Veća GO Zvezdara Vladan Jeremić rekao je da je opština Zvezdara prepoznala značaj ovog društvenog problema i da je, u cilju prevencije nasilja u porodici, i prethodnih godina bila aktivna u ovoj borbi kroz rad komisije za rodnu ravnopravnost predsednika GO Zvezdara čije su se aktivnosti realizovale svake godine i tokom međunarodne manifestacije „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“. U cilju rešavanja ovog problema na opštini Zvezdara, lokalna samouprava blisko sarađuje sa relevantnim opštinskim institucijama koje pružaju pomoć žrtvama nasilja, Gradskim centrom za socijalni rad, policijskom stanicom, domom zdravlja kao i sa drugim institucijama sa Zvezdare, rekao je Jeremić.

O ovom društvenom problemu na tribini su govorili predstavnici zvezdarskih institucija koje pomažu žrtvama nasilja – predstavnici policije, tužilaštva, centra za socijalni rad i doma zdravlja.

O tome na koji način policija reaguje kada dobije prijavu o nasilju u porodici, koje mere se izriču protiv nasilnika kao i koji su načini postupanja govorio je Nikola Ivanović iz Policijske stanice Zvezdara. On je istakao da ako jednom dođe do nasilja u porodici, nasilje će se sigurno ponoviti i da je jako bitno osnažiti žene da prijave nasilje.

Danijela Jokanović, zamenik javnog tužioca Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, odeljenje za borbu protiv nasilja u porodici govorila je o načinima postupanja i merama koje se izriču kada tužilaštvo dobije prijavu. On je govorila i o primerima iz njene dugogodišnje prakse i istakla da je situacija bolja nego što je bila pre četiri godine ali da još uvek mnoge žene kriju nasilje, u svakom obliku, kojoj god životnoj dobi da pripadaju. 

Nemanja Antonijević, rukovodilac Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu, Odeljenje Zvezdara rekao je da su vrata centra svima otvorena, da se u centru mogu dobiti sve informacije o načinima podrške i pomoći žrtvama nasilja. On je rekao da je glavna zabluda, kada je nasilje u pitanju, ta da se neće ponoviti. On je istakao da je uloga svih nas da pomognemo, da svako može i treba da prijavi nasilje i da nasilje nije privatna stvar unutar jedne porodice, već predstavlja društveni problem.

Psiholog Doma zdravlja Zvezdara Marija Manojlović rekla je da se žene koje su žrtve nasilja retko obraćaju lekaru i da je u ovoj godini evidentirano samo pet žena koje su zatražile medicinsku pomoć. Ona je govorila  o rodno zasnovanom nasilju iz ugla psihologa i nasilju nad decom i detaljno opisala vrste nasilja. Posebno je istakla fizičko, psihičko, seksualno i ekonomsko nasilje i poručila da je „svako od njih jednako bitno i na svako treba reagovati“.

Posle tribine prisutni su mogli da pogledaju VR film agencije UN Women Srbija „Sve je u redu”, koji prikazuje primer učestalog psihičkog nasilja nad ženama

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari