Oglasio se Univerzitetski odbor za odbranu demokratije zbog imenovanja Dragoslava Bokana za člana Saveta Filološkog fakulteta 1Foto: Miroslav Dragojević

Univerzitetski odbor za odbranu demokratije smatra da nije sporno da vlada imenuje svoje predstavnike u savetu fakulteta univerziteta, ali da je skandal ukoliko su to “opskurne ličnosti” ili osobe iz kriminalnog miljea.

Kako kažu, vlada ne samo da ima pravo nego i obavezu da imenuje svoje predstavnike i da se podrazumeva da ti predstavnici budu ličnosti od visokog ugleda u akademskoj zajednici.

„Kada vlada umesto takvih, uglednih pojedinaca imenuje opskurne ličnosti, poput bivšeg vođe jedne paravojne formacije, ili osobu koja je posrednik između vlasti i kriminalnog miljea društva, onda to predstavlja skandal, teško zamisliv u uređenim državama. Тo bi moglo da znači kako režim više nema podršku dovoljnog broja uglednih ličnosti. Pored toga, pitamo se nije li to i pokušaj da se univerzitet omalovaži, pa čak i zastraši. Bez obzira na razloge, ovaj potez svakako predstavlja očajnički pokušaj režima da odloži svoj neumitni kraj”, ocenio je Univerzitetski odbor za odbranu demokratije u saopštenju, reagujući na imenovanje Dragoslava Bokana za člana Saveta Filološkog fakulteta.

Podsećaju da je slično pokušao i Miloševićev režim 1998. godine, donoseći zakon kojim je čak i formalno ukinuo autonomiju univerziteta, pa je svoje trajanje produžio za jedva dve godine.

„Ako sadašnje zastrašivanje izborom opskurnih ličnosti u savete fakulteta uporedimo sa pokušajem da se ukine autonomija univerziteta, teško da će sadašnji režim produžiti svoje trajanje za više od nekoliko meseci, odnosno najdalje do prvih narednih izbora“, naglašava UOOD.

Snažno podržavaju, kako kažu, peticiju studenata protiv imenovanja bivšeg vođe jedne paravojne formacije za člana Saveta Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

– A što se univerziteta tiče, možemo samo parafrazirati jednog autora iz XIX veka: univerzitet je institucija čudnovata, ne slomi ga, al zube polomi – zaključuje u saopštenju.

Spisak potpisnika

Ispred Univerzitetskog Odbora za odbranu demokratije potpisnici peticije su: Dragan Belić, Sreten Vujović, Đurica Grga, Nada Dragović, Mladen Lazić, Goran Milićević, Dragica Obratov-Petković, Slobodan Petković, Dragan Popadić, Žarko Trebješanin, Gordana Cvijić, Čeda Čupić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari