Olivera Zekić izabrana na nekom drugom mestu? 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Kršenje Statuta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) kao i demokratskih načela prilikom sprovođenja izbora novog predsedavajućeg, direktan su povod moje odluke da dam ostavku na mesto člana Saveta.

Takve stvari su se ponavljale, pa je na poslednje dve-tri sednice postalo potpuno jasno da je šest članova Saveta spremno da na ovako brutalan način krši demokratska načela i mehanizme odlučivanja. Nije u ovom kontekstu problem Olivere Zekić kao kandidatkinje, problem je što je tih šest članova, od devet ukupno, otvoreno podržalo neregularan način postupanja. Ja nemam druge mehanizme da se unutar Saveta zalažem za svoje ciljeve i zbog toga više nemam razloga da i dalje sedim tamo, rekao je za Danas Slobodan Cvejić, nakon jučerašnje odluke da izađe iz tog regulatornog tela, a posle poslednje sednice na kojoj je za predsednicu Saveta izabrana Olivera Zekić.

Zekić je juče, kao jedini kandidat na listi, izabrana sa šest glasova „za“, na mesto predsednika Saveta, nakon što je predlog o glasanju u poslednjem trenutku ubačen u dnevni red sednice, što su Cvejić i Judita Popović ocenili kao nelegitimni potez aktuelnog predsedavajućeg.

– Po poslovniku svako ima pravo da pred početak sednice predloži neku tačku dnevnog reda, ali nije uobičajeno da se o tako važnoj stvari tako zbrza glasanje, tačka o izboru novog predsedavajućeg nije stavljena na dnevni red čak ni u petak. Ta odluka svakako nije hitna, već nekoliko godina Savet ima v. d. predsedavajućeg, i ne shvatam zašto je bilo bitno da se to obavi ovog momenta, upitao je Cvejić.

On objašnjava da je proces izbora nelegitiman, jer je drugim članovima praktično oduzeto vreme da se pripreme i predlože neke druge kandidate za tu funkciju.

– Čak i kada smo predložili Višnju Aranđelović kao drugog kandidata, nakon početka sednice, Petrović je odbio da je stavi na listu, jer je predlagači nisu pitali za saglasnost, iako za to nije bilo ni vremena ni prilike, jer je sve zbrzano. Jasno smo pokazali i dokazali da se krši procedura, i da nije omogućeno regularno glasanje, jer je i posle našeg predloga formirana lista od samo jednog kandidata, objašnjava Cvejić i dodaje da je istim brojem glasova odbijen i njegov predlog da se o tako važnoj tački raspravlja na posebnoj sednici.

– Danas je u Službenom glasniku objavljeno da je Zekić dobila novi mandat, i već danas smo imali sednicu, kada je odjednom ugurana ta tačka u dnevni red. Pitao sam zašto, kada je bio dogovor da se ta tačka ne stavlja na dnevni red ove sednice. Predsedavajući me je pitao „A zašto niste došli pola sata ranije?“. Iz toga se jasno vidi da se veći deo Saveta sastaje ranije, kako bi se dogovorili šta će da rade. Dokaz da je bilo dogovaranja je i njihovo jednoglasno, sinhronizovano, „kao iz topa“ glasanje za jedno mesto u Upravnom odboru RTS, kada je izabran momak 1991. godište, navodi Cvejić i dodaje da su „to te manipulacije“ sa ubrzavanjem donošenja odluka, kao i da se sada vide sve manjkavosti predlaganja dnevnog reda sednica u poslednjem trenutku.

„Jaku“ i stabilnu većinu za preglasavanje, već neko vreme u ovom regulatornom telu obezbeđuju Goran Petrović, dosadašnji v.d a sadašnji zamenik predsednika Saveta, Aleksandra Janković, Aleksandar Vitković, Zoran Simjanović, Radoje Kujović, a podsetimo i da je jedan od predloga na koji je ova grupa stavila jednoglasno „ne“ i ograničavanje emitovanja rijaliti programa u dnevnim satima.

Zekić: Nije bilo neregularnosti

Novoizabrana predsednica Saveta REM Olivera Zekić kaže za naš list da „nikakvih neregularnosti u proceduri izbora predsednika nije bilo“.

– Pred svaku sednicu REM-a su dozvoljene dopune, tako da je dopuna dnevnog reda izborom predsednika, koga nismo imali četiri i po godine, sasvim legitimna. I s obzirom da smo dobili pun sastav, a jako dobro se poznajemo, potpuno je normalno da iz nekog v.d. stanja pređemo u redovno, gde će neko biti izabran za predsednika, navodi Zekić. Na pitanje da li je ubrzani izbor onemogućio druge članove da pripreme svoje kandidate, ona je dodala da nije bilo nikakve „ubrzane procedure“.

– Ja sam čak predložila gospođu Juditu Popović za predsednicu REM-a, ali je ona odbila da se kandiduje. Ne postoje proceduralni propusti, nikakvog nelegalnog izbora nije bilo, tvrdi Zekić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari