Olivera Zekić odgovorila na kritike Bilčika na račun REM-a 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik je u nacrtu izveštaja o Srbiji pozdravio činjenicu da članstvo u Evropskoj uniji i dalje predstavlja strateški cilj Srbije, ali je naveo niz oblasti koje nisu usklađene sa politikom EU ili predstavljaju kočnicu u vladavini prava i medijskim slobodama.

Bilčik je izrazio zabrinutost zbog zakasnele implementacije medijske strategije i akcionog plana i pozvao vladu da poveća transparentnost vlasništva i finansiranja medija i osigura nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

„Bilčik žali zbog činjenice da je REM dodelio četiri nacionalne frekvencije kanalima koji su u prošlosti kršili novinarske standarde i poziva na dodelu pete frekvencije kroz transparentan i nepristrasan proces“, ističe se u nacrtu.

Predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić ne slaže se sa navodima koje se tiču Regulatornog tela i kaže za Danas da je spremna da sa evropskim izvestiocem priča o tome.

– Ako Bilčik misli da kršenje standarda nisu emisije koje su pravljene po principu poternica („Junaci doba zlog“), i da kršenje standarda nije svakodnevna kampanja protiv jedne političke opcije, onda on ima problem sa samom definicijom standarda. Svakako sam spremna da sa njim i o tome popričam – kaže Zekić.

Takođe, Bilčik navodi da žali zbog i dalje niskog nivoa usklađenosti Srbije sa spoljnom politikom EU, posebno u kontekstu ruskog rata protiv Ukrajine i podvlači činjenicu da Srbija, kao zemlja kandidat, mora da se pridržava principa i politike EU, „a usklađivanje sa ratnohuškačkim autokratskim režimom je neprihvatljivo“.

U tom smislu posebno se osvrnuo na proruske medije u Srbiji. U tekstu nacrta se osuđuje otvaranje ruskog informativnog servisa Raša tudej na srpskom u Beogradu i pozivaju vlasti da se usklade sa odlukom EU o suspendovanju emitovanja servisa RT i agencije Sputnjik, kao i da se suprotstave dezinformacijama i „manipulativnim anti-EU narativima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari