Opet skraćeni časovi u školama 1Foto: Vesna Andrić

U delu škola časovi će od danas trajati po 30 minuta zbog štrajka prosvetnih radnika. Sindikati ne odustaju od zahteva da svi zaposleni sa sedmim stepenom stručnosti uđu u 9-1 platnu grupu dok ministar prosvete Mladen Šarčević kaže za Danas da nije optimista da će takav biti konačan ishod pregovora i da je „jedino izvesno da rasplet mora biti do kraja nedelje“.

Dodaje da Ministarstvo finansija danas treba da mu dostavi računicu koliko bi koštalo da se ispuni zahtev sindikata i da li je to moguće, a nevezano za to, za sredu najavljuje nov sastanak sa sindikatima.

Sindikalci tvrde da su u prethodna tri štrajka učestvovali zaposleni iz oko 1.000 škola, ali ministar ne želi da licitira podacima. Kaže da je pitanje „koliko se silom može izdejstvovati nešto što donekle ima smisla, a odnekle nema“.

– Izlišno je da pretim smanjenjem plate onima koji štrajkuju, ali je izlišno i da se štrajkuje dok traju pregovori. To je vrsta pritiska i hvatanja bolje pozicije – ističe Šarčević.

On je ponovio da je predlog da u 9-1 platnu grupu uđe skoro 58 odsto zaposlenih dobar i napomenuo da se sada traži rešenje za 2019. godinu, pošto 2020. sledi nadogradnja sistema.

Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika, kaže za Danas da su sindikati poslali Vladi nov predlog, koji stavlja u pravedniju poziciju zaposlene sa četvrtim, petim i šestim stepenom stručnosti, i razvrstava određene kategorije zaposlenih u različite razrede u okviru devete platne grupe. Tako bi, prema predlogu sindikata,  razredne starešine bile u 9-2 platnoj grupi, a zaposleni u specijalnim školama u 9-3. Da bi se ovaj predlog realizovao potrebno je 300 miliona dinara, dok bi 150 miliona koštalo da svi zaposleni iz 8-3 pređu u 9-1 platnu grupu.

Komentarišuči predlog da razredne starešine budu u 9-1 platnoj grupi, Janković kaže da bi to moglo otvoriti prostor za ono protiv čega se bore, a to su bahati direktori škola koji koriste sva sredstva za razjedinjavanje kolektiva. Ministar poručuje da pitanje ko će biti razredni starešina ne mora da zavisi od direktora već da to treba da bude posao timova za kvalitet, koje svaka škola mora po zakonu da oformi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari