Jučerašnji dan u opštinama Sjenica, Tutin i Novi Pazar obeležilo je uručivanje međunarodnih donacija koje su obezbedili Vlada Japana, EU i Vlada Švajcarske. Reč je o opremi koju su dobile ustanove, preduzeća i organizacije u ove tri sandžačke opštine.


Ambasador Japana u Srbiji Masafumi Kuroki juče je u Sjenici Komunalnom preduzeću „Vrela“ uručio kamion za odgušenje kanalizacije i plug za sneg. Vrednost ove donacije je 89.200 evra. Vlada Japana ovu donaciju daje kao podršku zaštiti životne sredine kroz Projekat za osnovne potrebe stanovništva u Srbiji (POPOS). Jedan od segmenata ovog projekta je i unapređenje socijalne zaštite u okviru kojeg pomoć dobija tutinski Dom za lica ometena u razvoju. Ambasador Kuroki danas će u Tutinu uručiti donaciju vrednu 69.744 evra. Ova ustanova, u kojoj su smeštena lica iz cele Srbije, dobiće ambulantno vozilo sa medicinskom opremom, ultrazvučni aparat, hematološki analizator, invalidska kolica i antidekubit dušeke. Ambasada Japana u Srbiji saopštila je da je kroz POPOS njihova vlada od 1999. godine do sada realizovala 156 projekata u ukupnoj vrednosti od devet miliona evra. Najviše projekata realizovano je u obrazovanju – 64, 63 u zdravstvu i 29 su projekti za ostale oblasti. U minulih petnaest godina ukupna vrednost japanske pomoći Srbiji je 460 miliona evra.

Grad Novi Pazar donacije je dobio od Programa evropskog partnerstva sa opštinama (EUPROGRES), koji finansiraju EU i Vlada Švajcarske i sprovodi se u 25 opština južne i jugozapadne Srbije. Donacije je juče uručio menadžer programa Grem Tindal. Gradska uprava je dobila sertifikate ISO 9001 za Sistem upravljanja kvalitetom (OMS) i ISO 14001 za Sistem upravljanja životnom sredinom (EMS). Ova donacija je vredna 6.400 evra. Komunalno preduzeće „Čistoća“ dobilo je savremenu cisternu za snabdevanje vodom stanovnika u naselju Laževo, gde su smeštene porodice Roma raseljenih sa Kosova. Vrednost ove donacije je 97.600 evra, a 30.000 evra vredno je kombi vozilo, koje je Tindal uručio Udruženju za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari