Optužbe protiv Zorana Pašalića stigle do Vučićevog kabineta 1Zoran Pašalić Foto: Medija centar

Dragana Grabovica, viša savetnica u instituciji Zaštitnika građana, pisala je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u vezi sa, kako je navela, mobingom i neprofesionalnosti ombudsmana Zorana Pašalića i njegovih saradnika.

Grabovica je prošle godine u javnost izašla sa tvrdnjama o mobingu koji trpi od Pašalića, kao i o njegovoj neproesionalnom tretmanu i prema drugim zapolenim u toj instituciji, o čemu je pisao i list Danas.

U pismu Vučiću navela da je diplomirana pravnica sa položenim pravosudnim ispitom, i sa gotovo 40 godina staža, te da je na pragu starosne penzije, u koju odlazi po sili zakona početkom februara ove godine.

Potom je, između ostalog, ukazala da se u stručnoj službi Zaštitnika građana nalazi od 2009. godine, te da je Pašalićevom odlukom raspoređena u Odeljenje za medije.

Grabovica je Vučiću napisala da je u maju 2020. Pašalić pokrenuo pet disciplinskih postupaka, dodajući da je to sve odrađeno „pred jednom komisijom, kojom predsedeva njegova najodanija saradnica Jelena Stojanović, ali eto i ti postupci do dana kada Vam pišem nisu završeni“.

Optužbe protiv Zorana Pašalića stigle do Vučićevog kabineta 2

„Tokom 2020. godine iz službe je otišla jedna koleginica protiv koje su pokrenuta dva postupka, a polovinom 2021. druga. Nijedan nije okončan, ali ih je Pašalić novom odlukom, rešenjem o formiranju displinskih komisija stavio van snage, jer sam zajedno sa ostalima ukazala na formalne propuste“, navela je Grabovica u pismu.

Prema njenim rečima, zbog odnosa prema zaposlenima, iz službe Zaštitnika građana od 20. jula 2017. kada je Pašalić izabran na funkciju ombudsmana otišlo je preko 30 zaposlenih.

„Od tada pred sudom je pokrenuto pet postupaka za zaštitu od zlostavljanja na radu. Istovremeno, po drugim žalbama zaposlenih, Upravni sud poništava odluke i naravno dodeljuju da se troškovi postupaka plate iz budžeta, koje plaćaju poreski obveznici, jer svaki gest Pašalića je rezultat njegovih neobjašnjivih odluka, koji plaćaju svi građani i građanke Srbije”, napisala je Grabovica.

Kako je navela, Pašalić na službena putovanja vodi po nekoliko kolega i koleginica, a poslednje je bilo pre par meseci u Moskvu, na poziv koji je njemu bio upućen i sa troškovima koje je platila moskovska ombudsmanka”.

“Budžet je platio preko 4.000 evra da bi par dana uz njega putovale još tri koleginice, mlađa savetnica i sekretarica Bogosavljević, savetnica, sekretarica i prevoditeljka Slađana Roksić i naravno Jelena Stojanović, prva zamenica. Rezultati posete nisu poznati”, napisala je Grabovica.

Ona ističe i da Upravna inspekcija pred kojom je za vreme Pašalićevog dosadašnjeg mandata podneto 10 prijava, nije rešila još nekolicinu, uprkos proteku svih rokova, kao i da Pašalić odbija da postupi i po jednom broju rešenja Poverenika za slobodan pristup informacijama.

Pisala je i o problemima sa kojima se suočavaju i njene koleginice koje još nisu spremne da izađu u javnost.

“Jedna od njih je imala spontani pobačaj (žena u 40-tim godinama, prvo dete), a kada je tražila da malo koristi i odmor da bi se oporavila od gubitka, objašnjeno joj je da ne može jer ima mnogo posla u sektoru u kome je raspoređena, a onda je posle nekoliko sati dobila novo rešenje da se raspoređuje u službu za prijem građana”, napisala je Grabovica.

Pašalić za Danas: Put u Moskvu ogromna čast

Povodom pisma koje je Dragana Grabovica poslala predsedniku Vučiću, zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže za Danas da ne želi da komentariše to što “neko ko je pravnik podnosi primedbu na to što se vode disciplinski postupci”.

– Podnosilac dokazuje da je neko učinio disciplinski postupak, onaj ko se brani ima pravo da dokaže da nije – objašnjava Pašalić.

Što se tiče službenog puta u Moskvu, zaštitnik građana kaže da je to bio nastavak saradnje po biletelarnom osnovu između ombudsmana Ruske Federacije i Srbije.

– A ujedno i pored toga što smo mi član Evroazijske alijanse ombudsmana. Konkretno, odlazak u Moskvu je bio velika čast za našu instituciju, jer smo pozvani da budemo jedni od posmatrača izbora. To je ogromna čast i za državu Srbiju – ukazuje Pašalić za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari