Organizacija "Da se zna" podnela krivičnu prijavu protiv episkopa Nikanora: "SPC da prestane da širi mržnju i netrpeljivost prema LGBT+" 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Organizacija Da se zna saopštila je danas da je protiv episkopa banatskog Nikanora (Veljka) Bogunovića podnela krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu zbog krivičnog dela rasna i druga diskriminacija i pozvala sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve (SPC) da prestane da širi mržnju i netrpeljivost prema LGBT+ zajednici.

U saopštenju ta organizacija je navela da su govor mržnje i huškački narativi usmeremi prema LGBT+ građanima i građankama sve prisutniji uoči Europrajda i da su se tome sada pridružili i velikodostojnici SPC, odnosno episkop banatski Nikanor.

Bogunović je, u zapaljivom maniru, govorio da će svi ustati protiv Europrajda, uz poruku da će „kleti i prokleti“ svakoga ko bude učestvovao na ovom događaju, podsetila je organizacija i navela da posebno skandaloznim i neprihvatljivim smatra njegove reči da bi „upotrebio oružje da ga ima“ protiv Evropske parade ponosa.

Organizacija je pozvala sveštenstvo SPC da se posveti svojoj crkvenoj misiji i prestane da širi mržnju i netrpeljivost prema LGBT+ zajednici, a naročito da uzme u obzir osećanja LGBT+ vernika koji ovakvim istupima prisustvuju.

„U društvu koje baštini demokratske vrednosti i dijalog je sasvim normalno da održavanje manifestacije poput Europrajda ne podržavaju svi, ali njeno održavanje je zajemčeno najvišim pravnim aktom – Ustavom, a ne voljom, ili pak pretnjama verskih zajednica“, ukazuje se u saopštenju.

Dodaje se da su poruke poput Bogunovićevih neprihvatljive u demokratskim društvima, u suprotnosti su sa zakonskim odredbama koje štite sigurnost građana ove zemlje, kao i u koliziji sa osnovnim načelima hrišćanske vere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari