Vladika Nikanor javno prozivao premijerku Brnabić zbog Europrajda (VIDEO) 1Foto: FoNet/Antonio_Ahel

Vladika banatski Nikanor nedavno je u besedi javno prozvao premijerku Srbije Anu Brnabić zbog održavanja Europrajda u Beogradu u septembru.

U videu koji kruži društvenim mrežama, čuje se kako vladika Nikanor anatemiše sve učesnike i organizatore Europrajda i pomenuo u besedi i aktuelnu premijerku.

– Izreći ću kletvu nad tima, ali ne nad njihovim porodicama i njihovoj deci. Zapravo, oni i nemaju dece, jel tako? Oni ne priznaju svoju decu, oni nisu ni roditelji, šta su oni, rekao je Nikanor.

– Hoćemo li dozvoliti da slušamo onu koja je oskrnavila našu zemlju, kojoj ako ime izgovorim ne mogu božje ime izgovarati? Onu koja je dozvolila da njen rođeni brat bude otac njenog sina? Hoćemo li to dozvoliti, rekao je vladika Nikanor.

Vladika Nikanor javno prozivao premijerku Brnabić zbog Europrajda (VIDEO) 2
Foto: Screenshot Twitter @mladjandj

Dodao je da premijerka Brnabić „niti je naše vere, niti je našeg porekla“ i da su „njezini roditelji i dedovi bili naši neprijatelji, koljači srpskog naroda“.

– Kunem i prokleću sve one koji organizuju i u tome učestvuju i budu učestvovali u takvom nečemu. Da imam oružje i to bih upotrebio, da ga imam, ali ga nemam, rekao je vladika SPC Nikanor.

Sa druge strane, Goran Miletić, koordinator „EuroPrajda 2022“ i direktor Civil rajt difendersa, kaže za Danas da je ovakvih istupa pojedinih vladika bilo i ranije.

– Ključno je kako će se najviši predstavnici vlasti i patrijarh odnositi prema ovoj izjavi. Ukoliko ponovo bude ćutanja na ovakav govor mržnje prema LGBT zajednici, Hrvatima, ali i premijerki Brnabić, onda je to ogroman problem za celo društvo. Osuda od strane nas kao organizatora je principijelna, ali je potrebno mnogo više jasnih izjava najviših predstavnika vlasti, rekao je Miletić.

Vladika Nikanor javno prozivao premijerku Brnabić zbog Europrajda (VIDEO) 3
Foto: FoNet/Božana Pavlica

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari