Prijava protiv episkopa Nikanora zbog pretnji smrću LGBTI+ osobama 1Foto: Printscreen YouTube.com/KTV televizija - Zvanični kanal

Jedan od organizatora manifestacije Europrajd Marko Mihailović prijavio je danas policiji episkopa Nikanora zbog pretnji smrću i podsticanja na nasilje nad LGBTI+ osobama i drugima koji će učestvovati na toj manifestaciji.

Mihailović je na Tviteru ocenio da je ponašanje episkopa Nikanora nedopustivo, posebno što dolazi od predstavnika verske organizacije čija su osnovna načela mir i čovekoljublje.

On je u prijavi policiji naveo da su LGBTI+ osobe manjina koja se suočava sa najvećim stepenom diskriminacije, govora mržnje i zločina iz mržnje, a da je Beograd Prajd koji je ove godine domaćin pan-evropske manifestacije Europrajd, događaj koji za osnovni cilj ima promovisanje ljudskih prava, kao i vladavine prava i demokratije.

„Ovakvo ponašanje Veljka Bogunovića (građansko ime episkopa Nikanora) direktno poziva na nasilje, pa i na ubistvo LGBTI+ osoba i drugih ljudi koji će 17. septembra 2022. godine šetati ulicama Beograda. Očekujem da ćete uraditi svoju dužnost i adekvatno reagovati u ovom slučaju“, naveo je Mihailović.

Episkop banatski Nikanor anatemisao je danas premijerku Anu Brnabić i sve one koji će učestvovati na Europrajdu u septembru u Beogradu i izjavio da bi „upotrebio i oružje“ protiv učesnika Parade ponosa.

„Ustaćemo svi protiv toga. Ja ću prvi. I kunem. Prokleću svakoga ko ovo propoveda. I oružje bih upotrebio da ga imam“, rekao je episkop Nikanor“, preneli su mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari