Organizatori festivala poručuju - kovid propusnice treba da važe za sve 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/EV

Kovid propusnice, kao relativno nova mera u borbi protiv korona virusa, unele su drugačiju dinamiku u našu svakodnevnicu.

Poslednjih dana se govori o proširenju dejstva ovih kovid sertifikata one neophodne na duži dnevni period, a medicinski članovi Kriznog štaba svakodnevno poručuju da se njihovo važenje treba proširiti na sve zatvorene prostore, pogotovo tamo gde je veliki broj ljudi. U tom smislu su naročito spominjani muzički i sportski događaji.

Ipak, za organizatore festivala susret sa pravilima sličnim kao sa kovid propusnicama nije ništa novo. Organizatori Egzita, srazmerno veličini festivala, najviše su bili ugroženi pandemijom. Njihova praksa govori da je velike događaje ipak moguće održati u kontrolisanim uslovima.

– Naše iskustvo pokazuje da uz kontrolu ulaska na događaje ne dolazi do masovnog širenja virusa, kao i da je izuzetno bitna rešenost organizatora događaja da ne dopuste nepoštovanje ili zloupotrebu kovid procedura. Uvek ćemo se zalagati za bezbednost naših posetilaca i zato nam je poštovanje procedura bez izuzetaka bio imperativ i tokom Egzita u Srbiji i tokom Si dens festivala u Crnoj Gori“, navode za Danas iz Egzita.

Ovakva organizacija je logistički značajno zahtevnija ali, kako kažu, tako će funkcionisati dokle god budu organizovali događaje u pandemijskim okolnostima. Organizatori Egzita podržavaju uvedene kovid propusnice, ali smatraju da one imaju smisla jedino ako važe za sve podjednako.

– Tokom cele pandemije zahtevali smo da sve delatnosti imaju isti tretman i da za sve važe ista pravila. Našoj, event industriji, prvoj je zabranjen rad, a poslednja je došla na red na otvaranje. Upravo zahvaljujući digitalnim zelenim sertifikatima uspeli smo, kao i naše kolege, da realizujemo potpuno bezbedne festivale i događaje, i uspostavili smo protokole koje mogu koristiti mnogi, bez obzira na to čime se bave. Procedura sa sertifikatima, odnosno kovid propusnicama, ima smisla samo ako ista pravila važe za sve, zaključuju iz Exita.

Kragujevački Arsenal fest bio je pionir u uvođenju onoga što danas nazivamo kovid propusnicama, kao prva velika masovna manifestacija koja se letos održala. Posetioci su na koncerte u Kneževom arsenalu mogli da uđu samo sa potvrdom da su vakcinisani ili negativnim testom, a u tu svrhu organizovano je više punktova za testiranje u Kragujevcu.

– Pred ovogodišnji Arsenal fest bio je postavljen najteži zadatak i mi smo bili ti koji treba da dokažemo ispravnost borbe i mogućnost realizacije protokola koji su predložili Ujedinjeni festivali Srbije. Iz ove perspektive, bez lažne skromnosti, tvrdim da smo više nego uspeli. I publika i umetnici su osećali sigurnost i sve je prošlo u najboljem redu, kaže Zoran Vulović, direktor Arsenal festa.

On, nažalost, ima utisak da se stvari stalno rade iz defanzivnog položaja, a ne proaktivno.

– Već u junu su svi imali šansu da se postavi model rada sa kojim bi bili zadovoljni svi. Međutim, imam utisak da su protokoli važili uglavnom za festivale, a da su se razne manifestacije dešavale ispod radara, a okupljale su velike brojeve ljudi. Ja sam za to da imamo ista pravila za sve i za mogućnost da radimo posao koji volimo, ističe Vulović.

Njega nisu iznenadili koncerti, mahom izvođača narodne muzike, gde se mere nisu poštovale. Smatra da je važio model – „ko se kako snađe“.

– Bez preciznih protokola za sve vrste događaja, iako su bili na papiru precizni ti protokoli, sem na festivalima nigde nisu primenjivani niti kontrolisani i u takvoj atmosferi logično je da se to dešava, smatra on. Za sadašnje uvođenje kovid propusnica misli da je gubljenje vremena.

– Stalno se vrtimo u krug, umesto da u ovom trenutku već stvar bude potpuno relaksirana i primenjiva. Opet treba da vodimo raspravu da li je to diskriminacija ili ne. Ja sam za očuvanje takozvanog muzičkog biznisa, ako se to čime se bavimo može tako nazvati, za očuvanje festivala u koje su uložene godine rada da bi se podigli i dostigli svetski nivo. I za to da nam država pomogne a ne da mi stalno pomažemo državi, izričit je Vulović.

Prema njegovom mišljenju, danas su kovid sertifikati delom zaživeli, samo je pitanje da li to hoćemo da priznamo ili ne.

– Stalno imamo ista pitanja – vakcina ili ne, sertifikati ili ne – stvar je potpuno jednostavna, to je odluka svakog od nas. Postoje obe opcije, izaberite onu koju želite. Možete ići na festivale, a možete ih gledati kod kuće na Jutjubu, ugođaj nije isti, ali svako od nas bira, zaključuje naš sagovornik.

Dnevni list Danas poslao je upit Kriznom štabu u kom se traži odgovor na pitanje da li će biti proširenja kovid propusnica i ukoliko bude, u kom obimu će biti proširene i na koga će se odnositi nova proširenja. Do objavljivanja teksta nismo dobili odgovor. Primetan je pad broja obolelih i preminulih ali ne u meri u kojoj je očekivan. Nameće se pitanje da li su nove mere zaista ispunile očekivanja ili su samo birokratska prepreka za provod i teg oko vrata organizatorima događaja i posetiocima kojima je dosta kalkulisanja, poigravanja i eksperimentisanja države i Kriznog štaba.

Grubo kršenje Uredbe

Izostao je i stav Kriznog štaba o tome kako vide grubo kršenje člana 10 Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, u kom se navodi da je prilikom održavanja javnih kulturno-umetničkih događaja u zatvorenom prostoru moguće prisustvo najviše 500 posetilaca istovremeno, i to tako da svako drugo mesto za sedenje bude slobodno i uz obavezno nošenje zaštitnih maski posetilaca, kao i zaposlenih koji učestvuju u organizaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari