Evropski parlament je juče usvojio nova pravila za ilegalne imigrante koji borave u državama EU. Tekst koji je rezultat kompromisa 27 članica EU, usvojen je sa 367 glasova za i 206 protiv, uz 109 uzdržanih poslanika. Svi predloženi amandmani su odbijeni sa razlikom većom od 100 glasova.

Evropski parlament je juče usvojio nova pravila za ilegalne imigrante koji borave u državama EU. Tekst koji je rezultat kompromisa 27 članica EU, usvojen je sa 367 glasova za i 206 protiv, uz 109 uzdržanih poslanika. Svi predloženi amandmani su odbijeni sa razlikom većom od 100 glasova. Odredbe koje će ubrzo stupiti na snagu predviđaju boravak u specijalnim centrima pre deportacije, u maksimalnom trajanju od 18 meseci. Države EU, takođe, moraju obezbediti pritvorenicima odgovarajuće uslove, uključujući besplatne pravne savete. Zakonom je predviđeno davanje šanse imigrantima da napuste države EU u roku od 30 dana od trenutka kada ih pronađu vlasti. Ukoliko, pak, odluče da rizikuju i ostanu u zemlji, biće im određen šestomesečni pritvor koji može biti produžen u slučaju da imigranti odbiju da sarađuju s vlastima ili daju lažne podatke o svom identitetu. Zakon ne predviđa proterivanje maloletnika i zabranu ulaska deportovanih u EU u trajanju od pet godina.
Levičari i veliki broj nevladinih ogranizacija kritkovali su zakon ističući da su nova pravila suviše stroga. Nasuprot tome, konzervatici i liberali pozdravili su nova pravila. „Uvođenjem novih pravila ograničavamo samovolju vlada“, izjavila je danska poslanica Žanin Enis Plashert.
U Francuskoj je do sada bila na snazi uredba koja je predviđala maksimalni pritvor u trajanju od 32 dana, dok je u nekoliko država, uključujući Britaniju i Holandiju taj period bio neograničen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari