Osma statusna konferencija u procesu protiv lidera OVK zakazana za 29. oktobar 1Foto: EPA-EFE/JERRY LAMPEN

Osma statusna konferencija u procesu koji se vodi protiv bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija, biće održana u petak, 29. oktobra pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu, s početkom u 14.30 časova.

Konferencija će biti održana pred sudijom za prethodni postupak Nikolom Gijuom, koji će razmatrati pitanja u vezi sa obelodanjivanjem dokaza, njihovim prevodima i o aktuelnim istragama tužilaštva i odbrane.

Sudija Giju je u odluci o zakazivanju osme statusne konferencije naložio tužilaštvu i odbrani da mu svoje pisane podneske u vezi sa ovim pitanjima prethodno podnesu do 27. septembra.

Podsetimo, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići uhapšeni su u Prištini 4. odnosno 5. novembra prošle godine po nalogu sudije Specijalizovanih veća Kosva.
Prethodno je protiv njih potvrđena optužnica u 10 tačaka.

Terete se za ratne zločine počinjene u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Optuženicu za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari