Osoba u invalidskim kolicima odneta na raspravu o diskriminaciji jer u zgradi nema lifta 1Niš Foto: Pokret mladih Za Niš bez straha/FB

Službenici obezbeđenja u Skupštini grada Niša danas su odneli do prvog sprata upravitelja Fondacije PONS Ivana Novkovića, koji je u invalidskim kolicima, kako bi mogao da prisustvuje javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama zakona o zabrani diskriminacije, koja je održana u skupštinskoj sali.

U ovoj zgradi, koja ima četiri sprata, i u kojoj se osim skupštinske sale, u kojoj se održavaju sednice Skupštine grada i brojni javni skupovi, nalaze i druge službe i organi, ne postoji lift, niti rampa za osobe sa invaliditetom. Javnu raspravu u ovom prostoru organizovalo je Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja, uprkos tome što je, prema navodima niškog Odbora za ljudska prava, upozoreno na ovu negativnu činjenicu.

– Ovo što se danas dogodilo je više od skandala i grubo narušavanje osnovnog ljudskog dostojanstva. Kako je moguće da se neko bavi temom diskriminacije, a da isključuje iz rasprave celu jednu zajednicu? Stekli smo utisak da su u sali ljudi koji apsolutno ne razumeju čime se bave. Nije rešenje da imenujete neke ljude da se bave temom za koju nisu senzibilisani- rekao je Novković, koji je na javnoj raspravi bio jedini predstavnik organizacija koje okupljaju osobe sa invaliditetom.

Dragan Đorđević, predsednik niškog Odbora za ljudska prava, kazao je da je preko službi Skupštine grada ukazao Ministarstvu da je ovaj prostor potpuno neadekvatan za osobe sa invaliditetom, ali da uprkos tome prostor nije promenjen. Zbog toga se dogodilo da su službenici obezbeđenja morali da iznesu Novkovića, a da ga nakon skupa snesu radnik obezbeđenja i on.

– Sve je ovo skandalozno i nedopustivo. Radnici obezbeđenja su izneli gospodina Novkovića do sale tek kada smo predstavnik Ministarstva i ja sišli do njih, pošto su prethodno odbili da to urade. Ova sala je, inače, već drugi put u poslednjih nekoliko meseci mesto diskriminacije. U njoj je pre četiri meseca odbornik radikala Nikola Savić svojim govorom diskriminisao žene, zbog čega je naš Odbor uputio pritužbu Povereniku za ravnopravnost, koji je doneo rešenje da je on učinio akt diskriminacije i naložio mu da se javno izvini. Rešenje je doneto početkom prošlog meseca, ali Savić se još nije javno izvinio- rekao je Đorđević za Danas.

On je rekao da u nacrtu Zakona koji je bio na javnoj raspravi postoje odredjeni dobri predlozi, naročito oni koji se tiču kaznenih odredbi, ali da nije dovoljna samo kaznena politika već da se pre svega oni koji su zaduženi za primenu striktno pridržavaju propisanih pravila. Koalicija protiv diskriminacije, koju čini preko 50 nevladinih organizacija, početkom marta zahtevala je da se nacrt povuče iz procedure zbog uočenih nedostataka, podsetio je.

– Ključni nedostaci su nejasne jezičke konstrukcije koje mogu da dovedu do pogrešnog tumačenja zakona, pravno-sistemski nedostaci koji onemogućavaju adekvatnu primenu zakona i nedostaci koji imaju pravno-politički karakter i koji dovode u sumnju stvarnu nameru zakonodavca da ovim izmenama želi da unapred zakonodavstvo- rekao je on.

Jordan Ivanović, predsednik Saveta grada Niša za pitanja osoba sa invaliditetom, rekao je da nacrt Zakona donosi pozitivne promene, ali da je Srbija i i do sada imala zakone uskladjene sa zakonodavstvom Evropske unije, ali da je problem u njihovoj primeni. On je rekao da su za primenu odgovorne pre svega državne institucije, pravosuđe i policija.

Predstavnici Ministarstva za rad koji su učestvovali na javnoj raspravi nisu želeli da odgovaraju na pitanja novinara. Oni su kazali da će izjave podovom Nacrta dati ministar Zoran Đorđević, posle održavanja svih sedam javnih rasprava. Javna rasprava u Nišu bila je četvrta po redu, nakon što su one održane u Beogradu, Kragujevcu i Novom Pazaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.