Ostavka direktora Vodovoda iz Bora i širenje Beograda na vodi: Vesti koje su obeležile sedmicu za nama 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR; RUNGROJ YONGRIT; FoNet/Aleksandar Barda; M.M./ATAImages; Beta/Miloš Miškov;

U Pregledu nedelje izdvajamo za vas pet vesti koje su obeležile sedmicu za nama.

Nacrt rezolucije kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici biće predstavljen na zatvorenom sastanku Saveta bezbednosti UN 17. aprila, a o njoj će se početkom maja izjasniti Generalna skupština UN – najavio je u sredu Glas Amerike. U nacrtu rezolucije traži se osuda poricanja genocida u Srebrenici i podstiču članice UN da uvedu prosvetne programe o tome. Opširnije OVDE.

Srbija je u 2023. godini zabeležila istorijski pad demokratije i približava se polukonsolidovanom autokratskom režimu, ocenio je Fridom haus u novom godišnjem izveštaju „Države u tranziciji“ kojim je obuhvaćeno 29 zemalja Evrope i Azije. Rezultat demokratije u Srbiji doživeo je najveći pad od svih zemalja obuhvaćenih izveštajem i niži je za 0,64 poena od rezultata iz prvog izveštaja 2005. godine. Opširnije OVDE.

Direktor JKP Vodovod u Boru Goran Pavić podneo je u ponedeljak ostavku na tu funkciju nakon što su dva radnika te firme osumnjičena za ubistvo dvogodišnje devojčice. Pavić je naveo da podnosi neopozivu ostavku iz moralnih razloga s obzirom da, kako je naveo, postoji sumnja da su zaposleni u JKP Vodovod „izvršili gnusno ubistvo tokom radnog vremena, službenim vozilom u toku obavljanja radnog zadatka“. Opširnije OVDE.

Naselje Beograd na vodi širi se na dodatnih 327 hektara, prelazi Savu i proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada, pokazuje objavljena Odluka o promeni Prostornog plana, javila je televizija N1. Opširnije OVDE.

Proteklog meseca je zabeležen još jedan toplotni rekord – to je bio najtopliji mart od kraja 19. veka. Opširnije OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari