Makedonija će 24. aprila sledeće godine opet izaći na prevremene parlamentarne izbore koje će pripremiti prelazna vlada, čiji mandat počinje 15. januara 2016, saopštili su juče ujutro na odvojenim konferencijama za štampu Nikola Gruevski i Zoran Zaev, lideri dve najveće političke stranke Makedonaca – VMRO-DPMNE i SDSM – posle celonoćnih pregovora uz posredovanje evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana, izvestioca Evropskog parlamenta za Makedoniju Iva Vajgla i evropskih poslanika Ričarda Hovita i Eduarda Kukana.


Makedonski premijer Nikola Gruevski će do kraja godine podneti ostavku, a VMRO-DPMNE će iz svojih redova sto dana pred izbore izabrati privremenog premijera. Gruevski je rekao da će ovo biti sistemsko rešenje koje će se primenjivati pred svake izbore u Makedoniji. Opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije do 20. oktobra će predložiti ministra unutrašnjih poslova koji ne sme biti stranačko lice. Ta će stranka imenovati i zamenike ministara rada i socijalne politike, finansija, poljoprivrede i šumarstva, informatičkog društva sa pravom veta na odluke.

Do 15. septembra će biti izabran i novi državni tužilac Makedonije kome će zadatak biti da se pozabavi materijalima nastalim tajnim prisluškivanjem. Opozicija će se vratiti u parlament početkom septembra.

Svi učesnici ovog dogovora su ocenili da su njime stvoreni uslovi za izlazak Makedonije iz višemesečne političke krize koja je već uzela svoj ekonomski danak. Kriza je praktično počela odmah posle prošlogodišnjih vanrednih parlamentarnih izbora, održanih u aprilu. Posmatrači OEBS-a su te izbore ocenili kao generalno fer i demokratske, ali ih najveća opoziciona stranka SDSM nije priznala, te otad ne učestvuje u radu makedonskog parlamenta. Taj je parlament, posle međualbanskih i fizičkih sukoba, napustila i opoziciona stranka Albanaca u Makedoniji DPA. Februara ove godine u Makedoniji je izbila afera sa objavljivanjem tajno prisluškivanih telefonskih razgovora uglavnom visokih funkcionera vladajućih partija. Dosad nisu pruženi nikakvi dokazi ni o tome ko je tajne snimke napravio, opozicija tvrdi da je sama vlast, vlast da su strane službe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari