Oštećeno 60 odsto mlađih istraživača 1Foto: Medija centar

Tvrdnja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da je naučnicima u Srbiji pružena sigurnost u finansiranju nije tačna, jer je 60 odsto mlađih istraživača oštećeno, pošto i dalje primaju plate po kategorijama.

One su uredbom samo deklarativno ukinute, ali se u praksi još primenjuju i primenjivaće se i u 2022, poručuju iz Sindikata nauke Srbije, povodom reagovanja Ministarstva prosvete na jučerašnji protest ispred Vlade Srbije.

„Sindikat je učestvovao u pripremi dokumenta o koeficijentima za obračun plata zaposenima u institutima. Od državnog sekretara u Ministarstvu finansija sam dobila odgovor da to nije u njihovoj nadležnosti, a da u budžetu nema para za realizaciju tog dokumenta. Izgleda da smo nekoliko meseci aktivnog rada bacili u vodu. A neophodno nam je bilo oko tri milijarde dinara dodatnih sredstava da celu priču o prelasku na institucionalno finansiranje dovedemo do kraja i počnemo sa primenom od 2022“, ističe predsednica Sindikata nauke Đurđica Jovović je u odgovoru na današnje saopštenje Ministarstva.

Ona je navela da se izdvajanje iz republičkog budžeta za nauku nije promenilo od 2000. godine i da iznosi između 0,35 i 0,38 odsto.

Jovović je u obraćanju ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branku Ružiću istakla da je na jučerašnjem protestu kazala da socijalnog dijaloga nema sa Ministarstvom za državnu upravu, Ministarstvom finansija i premijerkom Anom Brnabić, a da tog dijaloga jedino ima sa državnom sekretarkom za nauku.

„Što se tiče pobrojanih akata, u čijoj izradi je učestvovao Sindikat, jedino je Zakon o nauci i istraživanjima do sada ugledao svetlost dana. Sva ostala dokumenta koja ste naveli, su ili još u izradi ili su gotova, ali nisu izašla iz Ministarstva prosvete.

Predlog kataloga radnih mesta jeste urađen od strane Sindikata, ali još uvek stoji u nekoj fioci u Ministarstvu. Mogao je davno da bude usvojen da je bilo dobre volje. Proverite gde se „zaglavio“ u Ministarstvu, jer to Sindikat ne može da uradi umesto Vas“, navodi Jovović i poziva ministra Ružića da pre nego što završi mandat organizuje sastanak sa predstavnicima Sindikata nauke kako bi ga upoznali sa svim navedenim činjenicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari