Povodom šesnaeste godišnjice otmice i ubistva 19 putnika voza na relaciji Beograd-Bar u stanici Štrpci, u Prijepolju je juče otkriven spomenik žrtvama.

Grupa vojnika Vojske RS koju je predvodio haški optuženik Milan Lukić27. februara 1993. godine iz voza Beograd-Bar u stanici Štrpci, otela je 19 putnika, 18 Bošnjaka i jednog Hrvata, a zatim ih odvezla u selo Prelovo kod Višegrada. Oteti su najpre mučeni, a zatim likvidirani, pretpostavlja se, na obali Drine. Tela ubijenih nisu pronađena, a dosad je za zločin osuđen samo jedan počinilac, Nebojša Ranisavljević, kojeg je Viši sud u Bijelom Polju 9. septembra 2002. osudio na 15 godina zatvora. Tokom ovog postupka, sud je došao do dokumentacije iz koje se vidi da su najviši državni organi tadašnje SRJ mesec dana unapred znali da će ovaj zločin biti izvršen, ali da nisu ništa preduzeli da ga spreče.

Osim porodica otetih, otkrivanju spomenika prisustvovali su predstavnici više nevladinih organizacija, kao i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić. Spomen obeležje otetim otkriveno je pored starog mosta na Limu, a na belom mermernom kamenu u obliku tradicionalnog muslimanskog nadgrobnog spomenika „nišana“, sa 19 stubića iznad kojih je metalna konstrukcija stilizovane železničke pruge, ispisana je poruka: „Ko u ovoj zemlji zaboravi 27. februar 1993. i stanicu Štrpci odustao je od budućnosti“.

Muftija Zukorlićrekao je na otvaranju da i taj spomenik treba da večno podseća na nevine žrtve otmice u Štrpcima, kako se takav zločin ne bi više nikad i nigde dogodio. Organizacije za ljudska prava izražavaju žaljenje što na spomen-obeležju žrtvama zločina u Štrpcima nisu navedena imena svih žrtava većsamo onih koji su poreklom iz Prijepolja.

Semiha Kačar, predsednica Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda, misli da u Prijepolju treba podići spomenik svim žrtvama otmice u Štrpcima „jer iz voza nisu izvlačeni po teritorijalnoj pripadnosti“.

Pominjanju imena svih otetih usprotivila se bivša vlast Prijepolja. Predstavnici vlasti u tom gradu porodicama devet ubijenih putnika sa područja te opštine uručili su juče novčanu pomoć. Porodice je primio zamenik predsednika opštine Prijepolje Dobro Lazarević. On je rekao da je ova opština, podizanjem spomenika otetim i likvidiranim sugrađanima, „jasno izrazila stav prema tom zločinu“, dok je Islamska zajednica u Srbiji održala komemorativnu akademiju na kojoj je govorio glavni muftija Muamer Zukorlić.

Sandžačka demokratska unija iz Novog Pazara zatražila je od Vlade Srbije da sa devet miliona dolara obešteti porodice otetih Bošnjaka iz Prijepolja.

„Novac ne može da nadoknadi patnju i bol porodica otetih. Smatramo da kao partija koja deluje na prostorima Sandžaka, u ime tih porodica, treba da tražimo obeštećenje“, rekao je Zehnija Bulić, predsednik ove stranke.

Bošnjačka stranka: Odgovorne pred sud

Podgorica – Bošnjačka stranka zatražila je juče od nadležnih sudskih instanci da se svi odgovorni za stravični zločin u Štrpcima nađu pred sudom pravde, a da se ostaci nedužnih žrtava konačno pronađu i dostojno sahrane. Ta stranka smatra da se o porodicama otetih mora više pobrinuti država i da se one materijalno zbrinu.

– Najmanje što država može da uradi jeste da se u spomen na ovaj zločin nad pripadnicima bošnjačkog naroda izgradi spomen obilježje i ovaj dan trajno obilježava kao Dan sjećanja na žrtve u štrpcima, saopštila je ta stranka. V. K.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari