U naselju Blaževo, nedaleko od Novog Pazara, ambasadori Japana i UN u Srbiji, Masafumi Kuroki i Irena Vojačkova Solorano i novopazarski gradonačelnik Meho Mahmutović, otvorili su Centar za reciklažu. Objekat je izgrađen i opremljen u okviru programa „Unapređenje ljudske sigurnosti u jugozapadnoj Srbiji“. Sredstva, 700.000 evra, obezbedili su Vlada Japana i Fond UN za ljudsku sigurnost.

Japanski ambasador veruje da će Centar za reciklažu dobro da funkcioniše u budućnosti. „Nadam se da će ovaj Centar ostvariti profit, a samim tim i prihode za romsku populaciju, jer je osnovni cilj projekta obezbeđivanje ljudske sigurnosti, inkluzija i osnaživanje ranjivih grupa“, istakao je ambasador Kuroki.

Ambasadorka Irena Vojačkova Solorano naglasila je da će od ovog objekta korist imati svi građani Novog Pazara jer „neće imati samo uticaj na očuvanje životne sredine kroz reciklažu, već i na razvoj privrede i povećanje zaposlenosti“.

Gradonačelnik Novog Pazara podsetio je da je u okviru ovog programa realizovano više projekata koji su unapredili život građana. „Prethodno je u ovom naselju, gde živi veliki broj Roma, otvorena savremeno opremljena zdravstvena ambulanta i rekonstruisana škola. U okviru programa pomoć su dobili i Kulturni centar i Kancelarija za mlade“, rekao je Mahmutović i dodao da je planirana realizacija projekta kojim će biti regulisana primarna selekcija otpada i koji će biti nastavak izgradnje Centra za reciklažu. Odlukom Skupštine grada centar za reciklažu dat je na trajno upravljanje JKP „Gradska čistoća“. U njemu je zaposleno 12 novih radnika, od kojih je deset Roma. Sledeće godine trebalo bi da bude zaposleno još desetak novih radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari