Otvoren Konzulat BiH u Novom Pazaru 1Novi Pazar noću, Foto: N. Kočović

Predstavnici Bosne i Hercegovine (BiH), Srbije i lokalne samouprave Novog Pazara svečano su danas otvorili generalni konzulat BiH u tom gradu.

Ministarka spoljnih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Bisera Turković, državni sekretar ministarstva spoljnih poslova (MIP) Srbije Nemanja Starović i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac izrazili su, posle podizanja zastave BiH, uverenje da će to diplomatsko predstavništvo doprineti unapređenju bilateralne u poslovne saradnje izmedju država.

„Danas smo otvorili 57 diplomatsko predstavništvo BiH u svetu, a konzulat u Novom Pazaru predstavlja još jedan korak ka unapređenju dobrih odnosa dve države. Želimo da u Srbiji imamo prijatelja i partnera, sa zajedničkim ciljem da olakšamo negovanje porodičnih i poslovnih veza i doprinosimo unapredjenju saradnje u kulturi, obrazovanju, nauci…“, rekla je Turković.

Državni sekretar MIP-a Srbije Nemanja Starović naglasio je da je za Srbiju naročito važna saradnja sa susedima i svim zemljama regiona, a da je konzulat u Novom Pazaru važan za dalje unapređenje svih oblika saradnje.

On je ovom prilikom pozvao BiH da još jednom razmotri priključenje inicijativi Otvoreni Balkan i izrazio nadu da će Sarajevo pozitivno odgovoriti na zahtev Beograda da u Bijeljini otvori svoj generalni konzulat.

Srbija već ima konzulate u Mostaru i Banjaluci, kao i konzularnu kancelariju u Trebinju.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac ocenio je da konzulat BiH u tom gradu predstavlja potvrdu stalnog poboljšanja odnosa dve zemlje.

„Želimo da Bošnjaci budu most saradnje između Srbije i Bosne i Hercegovine“, rekao je Biševac.

Otvaranju konzulata BiH u Novom Pazaru, u prvom komšiluku generalnog konzulata Turske, prisustvovali su i neki predstavnici diplomatskog kora u Beogradu, predsednici susednih opština, verskih zajednica, političkih partija i privrednika tog kraja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari