Otvoren vrtić u Vladičinom Hanu 1Foto: Ministarstvo prosvete

Vrtić „Čarolija“ u Vladičinom Hanu danas je svečano otvoren u prisustvu ministra prosvete Branka Ružića i predsednika opštine Vladičin Han Gorana Mladenovića.

 

Dogradnjom dve nove prostorije u okviru objekta prošireni su kapaciteti Predškolske ustanove „Pčelica“, čime je obezbeđeno 40 novih mesta za decu.

U dogradnju i opremanje vrtića uloženo je preko 23 miliona dinara, a radovi su završeni u planiranom roku, za sedam meseci.

Tokom 2021. godine za adaptaciju i opremanje tri prostorije u vrtiću „Čarolija“ izdvojeno je 3,5 miliona dinara, a realizaciju je sprovelo Ministarstvo prosvete u okviru projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“, uz podršku Fondacije Novak Đoković, dok je kroz isti projekat opremljen i novoizgrađeni vrtić „Zvončica“ u vrednosti preko dva miliona dinara.

Osim toga, kroz grant programe Projekta, radi se na inkluziji što većeg broja dece u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja, pogotovo dece iz socijalno osetljivih grupa, kao i angažovanje vaspitača za rad sa decom i njihovu edukaciju.

Do sada za realizaciju grant programa u Vladičinom Hanu uloženo je oko 2,5 miliona dinara, a za njegov nastavak tokom 2023. godine izdvojeno je dodatnih 1,4 miliona dinara.

Izgradnja i adaptacija vrtića deo je projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ koje sprovodi Ministarstvo prosvete uz finansijsku podršku Svetske banke, putem kog se unapređuje dostupnost, kvalitet i uslovi predškolskog vaspitanja i obrazovanja za svu decu.

Kroz projekat se izgradnjom, dogradnjom, adaptacijom i opremanjem obezbeđuje 11.000 novih mesta u vrtićima za mališane.

Projekat, pored navedenog, podržava Nove osnove programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja i osnažuje kompetencije vaspitača.

Tokom prethodne godine svi vaspitači iz PU „Pčelica“, u Vladičinom Hanu, prošli su kroz mentorsku podršku i obuku u primeni Novih osnova programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Kroz implementaciju projekta akcenat je stavljen i na pružanju podrške porodicama sa decom, sa fokusom na porodice iz osetljivih društvenih grupa, podstiče uključivanje dece u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja, a sve u cilju obezbeđivanja podsticajnih uslova za razvoj sve dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari