Otvorena tribina "Da li je mogućna Jugoslavija?" 1Foto: TW /GDF

Da je opstala, Jugoslavija bi sada imala sto jednu godinu, a ime je dobila pre devedeset. Ali bez obzira na to što je njeno ime, istorijski gledano, novijeg datuma, jugoslovenstvo je pojam koji je mnogo duže trajao još pre nastanka Jugoslavije, u snovima i težnjama, kako zaključuje Vladimir Ćorović, slovenskih plemena/naroda koji su naselili Balkan.

Isprepletanost porekla, puteva, ciljeva, sudbina, neminovno je vodila južnoslovenske narode ka ujedinjenju i zajedničkoj državi. Da li je način na koji je ona konačno formirana ili dalji tok istorije, kulturno i religijsko nasleđe ili možda međunarodno okruženje bilo presudno za raspad zemlje za koju neki tvrde da je bila „veštačka tvorevina“, a drugi je još nose u srcu i žale za srećnim vremenima provednim u njoj? Zašto se danas sistematski prenaglašavaju loše strane zajedničke države, a zanemaruju i brišu dobre? Da li je i na koji način moguća obnova Jugoslavije ili bar tešnja veza država nastalih njenim raspadom?

Na ta pitanja pokušaće da odgovore istoričari Hrvoje Klasić i Milivoj Bešlin u razgovoru sa Radetom Veljanovskim, na otvorenoj tribini Forum, koju redovno organizuju Forum pisaca i Građanski demokratski forum, u subotu, 14. decembra u 11:30 u prostoru Građanskog demokratskog foruma, (Trg Nikole Pašića 9, III sprat).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari