(VIDEO) Otvoreno međunarodno putničko pristanište na Dunavu u Zemunu 1Foto: Beta/Emil Vaš

U Zemunu, na Dunavu, danas je otvoreno međunarodno putničko pristanište, deveto u Srbiji koje će moći da prima rečne kruzere, a u koje je država uložila 130 miliona dinara.

„Ovo je naše drugo pristanište u Beogradu, ali prvo na Dunavu. Ono će omogućiti da više brodova dolazi u Beograd, odnosno Srbiju“, rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić na svečanom otvaranju.

On je podsetio da je poslednji put međunarodni putnički brod u Zemun pristao četrdesetih godina 19. veka (oko 1840).

„Zato je ovo velika stvar za Zemun koji, iako je deo Beograda, čuva svoju autentičnost“, rekao je Vesić.

Ministar je naveo i da u Srbiji trenutno ima sedam pristaništa na Dunavu i dva na Savi.
Kazao je i da je nedavno otvoreno međunarodno pristanište u Sremskoj Mitrovici, kao drugo pristanište na Savi, a uskoro će biti otvoreno i međunarodno pristanište u Šapcu.
„To znači da smo već stvorili uslove da imamo i domaće rečne linije između Sremske Mitrovice, Šapca i Beograda“, rekao je Vesić.

Dodao je da se na Dunavu pristaništa, osim u Zemunu, nalaze i u Novom Sadu, Smederevu, Kostolcu, Golupcu, Donjem Milanovcu i Kladovu.

„Radićemo Banoštor, Sremske Karlovce, Apatin, što je sve deo projekta ‘Zaplovimo Srbijom’ kroz koji pokušavamo više da iskoristimo naše reke“, kazao je Vesić.

On je naveo i da je u Srbiju prošle godine pristalo 1.419 kruzera sa 135.000 putnika.

„Već smo na kraju avgusta ove godine bili na 122.000 putnika, što znači da je porast broja putnika oko 30 odsto u odnosu na prošlu godinu“, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, država će ulagati više novca u prevoz rekama, jer je taj vid transporta nedovoljno iskorišćen.

Vesić je najavio i da će uskoro bito objavljena lokacija za novu luku Beograd, kao i da će se graditi luka za rasute terete.

Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović ocenio je da je pristanište u Zemunu pokazatelj da „Srbije velikim koracima ide napred u kruzingu“.

„Srbija je sada treće zemlja u dunavskom regionu po broju turista. Prošle godine smo prestigli Rumuniju, a prethodnih godina Hrvatsku, Slovačku i Bugarsku i sad smo se približili Austriji i Mađarskoj“, rekao je on.

Perović je naveo da je zbog toga Agencija na čijem je čelu sa Ministarstvom saobraćaja inicirala projekat „Zaplovi Srbijom“, koji treba da omogući ulaganje u celokupnu nedostajuću infrastrukturu na rekama.

Kako je precizirao, nisu u pitanju samo pristaništa za kruzere, već i je potrebna i izgradnja dodatnih marina, uvođenje linijskog saobraćaja.

On je istakao da su pristanište u Zemunu projektovale i izgradile domaće firme, a da je za njegovu izgradnju Ministarstvo turizma i omladine dalo 80 miliona dinara, a Agencija za upravljanje lukama 50 miliona dinara.

Predsednik Opštine Zemun Gavrilo Kovačević ocenio da će međunarodno pristanište dodatno pomoći saobraćajnpj infrastrukturi te opštine, jer kroz nju prolaze auto-putevi za Novi Sad i Zagreb, kao i auto-put „Miloš Veliki“, te pruga Beograd – Budimpešta, a da je Dunav peti, rečni auto-put, na koji se opština naslanja, sa koga sada turisti imaju pristup.

Kako je dodao, posetioci, pre svega iz inostranstva, imaće direktan pristup turističkoj ponudi tog dela Beograda, kao što su Gardoš, Nikolajevska crkva, Zemunska trđava, Zemunski kej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari