"Ovo mi baš i ne liči na novinarstvo": Sagovornici Danasa o tabloidnom linču Radomira Lazovića 1Foto: Privatna arhiva

Predsednik poslaničkog Zeleno levog klub Radomir Lazović danima je meta tabloida Srpski telegraf, a kako su najavili iz ovog lista, ne nameravaju da se zaustave. Lazovićeva fotografija i propratni tekst glavni su na stranicama ovog prorežimskog glasila, od toga da je ovaj poslanik “stao iza čoveka koji kolje i melje ljude”, aludirajući na Veljka Belivuka, do današnje sramne naslovnice da je Lazovićev otac “silovao Amerikanku”.

Ovo nije ni prvi ni poslednji put da se tabloidi na stravičan način obračunavaju sa protivnicima aktuelnog režima, posebno onima koji najviše mogu da ugroze rejting pa i vlast predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Setimo se najdrastičnijeg primera, bivšeg zaštitnika građana i kandidata za predsednika Srbije Saše Jankovića, koji je svojevremeno optužen i da je ubica, te da je u svom stanu usmrtio svog prijatelja. Kampanja je trajala mesecima, ali je prestala istog trenutka kada je Janković izašao iz politike.

Sagovornici Danasa saglasni su da je u pitanju novi linč nad opozicionim političarem, i da ovakvo pisanje nema veze sa novinarstvom.

Potpredsednik UNS-a Slobodan Ćirić video je samo naslovnu stranu, ne i sadrzaj teksta, jer u trenutku razgovora nije bio u elektronskoj formi, ali mu je čak i iz naslova jasno da su pogaženi standardi profesije.

– Ovo mi baš i ne liči na novinarstvo, već na obavljanje nekih zadataka koji nemaju mnogo veze ni sa postovanjem elementarne pristojnosti, a kamoli standarda profesije. Ništa novo, nažalost. Za osudu je ovakav odnos prema bilo kom čoveku, nezavisno od toga da li je politički aktivan, da li je blizak vlasti ili opoziciji. Jasno je da je pravo na privatnost suženo kada je reč o javnim ličnostima, ali zadiranje u porodične prilike na ovakav način nije u skladu sa standardima profesije – naglašava Ćirić.

– Naravno da je u pitanju linč, ali sada dvostruko nadograđen: na stub srama nije razapet samo političar, već i njegov otac, i to pokojni otac – ističe za Danas novinarka Tamara Skroza.

Ona dodaje da je uključen čovek koji nije bio javna ličnost, koji više ne može da se brani i koji posthumno plaća ceh političkog angažmana svog sina.

– Ne pamtim takvu situaciju i ostajem nema pred stepenom beščašća do kojeg smo stigli. Ovo doživljavam i kao pretnju svim slobodnomislećim ljudima i poruku da će zbog njih i njihove aktivnosti stradati i oni koji su im najbliži, a da ni grobovi više nisu granica – poručuje Skroza.

Kopredsednica Moramo-Zajedno Biljana Stojković kaže za Danas da ovakvo „novinarstvo“ gledamo čitavu deceniju.

– Tabloidi rade prljave poslove za autokratu, kao i televizije sa nacionalnom frekvencijom. Pretvaranje medija u propagandnu mašineriju jedan je od osnovnih stubova vladanja Vučićevog režima. Nemoguće je zamisliti da bi se katastrofalni rezultati vladanja, rasprodaja zemlje stranim kompanijama, jezivo siromaštvo, očigledna korupcija na svakom nivou, partokratija u svakom vidu, mogli prezentovati kao vrhunski patriotizam bez razrađene propagandne mašinerije i zapušavanja svakog kanala slobodne misli – naglašava Stojković.

Prema njenim rečima, autokratski režimi zahtevaju i neprekidno promovisanje neprijatelja, a opozicija je tu logičan izbor.

– Jasno nam je da režimski mediji dobijaju zadatke da se koordinisano obruše na pojedince iz opozicije. Napad na Lazovića u različitim tabloidima u isto vreme to vrlo jasno pokazuje. Mnogo je prljavo i podlo. Najveći greh naprednjačkog režima je potpuno rasturanje etike i normalnosti u društvu, kao i uvođenje laži i agresije u javni prostor. Nema više granice između istine i laži. Prljavi režimi neće odustati od vladanja nad medijima do svog poslednjeg trzaja. Kada izmaknete propagandu i manipulaciji preostaje pustoš, glad i beda iza njihove politike. Osvetljavanje te realne slike Vučić nikada neće dozvoliti – zaključuje Biljana Stojković.

Na pitanje koji je interes javnosti da čita o roditeljima opozicionih političara, glavni urednik Srpskog telegrafa Boris Vuković kaže za Danas da ćemo njihov odgovor čitati u sutrašnjem broju Srpskog telegrafa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari