KnjigaStrip

Režis Loazel (1951), francuski stripski umetnik, najpoznatiji po serijalu iz 1980-ih Potraga za Pticom Vremena, koji je pisao Serž le Tandr, godine 1990. započeo je svoj sopstveni poduhvat – strip interpretaciju Petra Pana škotskog pisca i dramaturga Džejmsa Metjua Barija.

Koju deceniju kasnije, novosadska Čarobna knjiga odlučila je da tu varijantu Petra Pana predstavi ovdašnjoj publici, uz pomoć prevoditeljke s francuskog Bojane Janjušević. LJubitelji Loazelove poetike tako su pre nekoliko meseci dobili dva albuma sa šest epizoda ovog serijala – London, Opikanoba, Oluja, Crvene ruke, Kuka i Sudbine.

Petar je dečak koji se bori za opstanak na ulicama devetnaestovekovnog, brutalnog Londona, koji ga tera da izbere da očvrsne i opstane u njemu, ili da postane spasilac bićâ iz Nedođije, koja je možda opasnija od sveta iz kog on pokušava da pobegne.

dReč je o ostrvu stvorenja iz mašte koja pokušavaju da sačuvaju ono što im je najdragocenije od gusarskog kapetana i njegove posade. Sirene, vile, kentauri i druga fantastična bića, na čelu sa satirom Panom, svu nadu polažu u vođu kojeg će im vila Zvončica dovesti s drugog sveta, i učiniće sve da dečak Petar ispuni svoju sudbinu. Ali za njega je sve igra i zabava. Nedođija, međutim, krije svoje mračne tajne, a najveća od njih je Opikanoba – mesto obavijeno večnom maglom iz kog se niko živ nije vratio.

Loazel je stvorio kompleksnu i uzbudljivu pripovest o dečaku koji će postati Petar Pan iz Nedođije, u kome spaja dobro poznate likove iz Barijeve priče sa dikensonovskim Londonom, Džekom Trbosekom i događajima iz Vajtčepla 1888, kao i mračnijim naličjem Nedođije koje ranije nije viđeno. Priča je prepuna tajni i gorčine, druga strana poznate bajke u kojoj se iza osmeha kriju ozbiljne opasnosti.

Čarobna knjiga, nakon što je pre neku godinu objavila album U potrazi za Pticom Vremena, nedavno je nastavila ovaj serijal, drugom knjigom – U potrazi za Pticom Vremena – Pre potrage 1, a ranije je realizovala i dvotomni serijal Veliki Mrtvac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari