Pacoli posetio Tačija u haškom pritvoru 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Redžep Pacoli, predsednik Alijanse za novo Kosovo, posetio je u Hagu bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija, ali i nekadašnjeg predsednika parlamenta Kadrija Veljejija i bivšeg poslanika Redžepa Seljimija.

Kako je javila kosovska agencija KosovaPres, a preneo portal KoSSev, Pacoli, nekadašnji predsednik Kosova i šef diplomatije, posetio je prekjuče bivše lidere Oslobodilačke vojske Kosovo, koji se nalaze u haškom pritvoru jer su optuženi za ratne zločine.

KosovaPres je u celosti obavila Pacolijev post na Fejsbuku, prenosi KoSSev:

“U svojstvu bivšeg predsednika Kosova, a pre svega kao lični prijatelj, zajedno sa Jetljirom, posetili smo bivšeg predsednika Hašima Tačija koji je u pritvoru skoro godinu dana u Specijalnom sudu u Hagu. Na kratko, sa zadovoljstvom smo se sreli i sa bivšim predsednikom Skupštine, Kadrijem Veseljijem i bivšim poslanikom, Redžepom Seljimijem. Ovog put nisam mogao da posetim ostale. U svim ovim decenijama, koliko se poznajemo, ovo je prvi put da se tako dugo nisam susreo sa predsednikom Tačijem. Kao njegov prijatelj, ali i kao Kosovo, ubeđen sam da je danas u pritvoru (zajedno sa drugima) čovek koji je vodio borbu za oslobođenje zemlje, bio ključna osoba u svim procesima izgradnje države i proglašenja nezavisnosti. Ovde u Hagu on, sa ostalima se bori protiv neutemeljenih i politički motivisanih optužbi iz krugova koji ne žele našu slobodnu i nezavisnu državu. Kosovo treba da uzme Hrvatsku kao primer kako štiti svoje borce, a ne da političku mržnju prema pojedincima pretvori u mržnju prema našoj prošlosti, jer to Beograd želi, da prepiše istoriju. Istoriju su pisali oni koji su danas u Hagu i mnogi drugi na Kosovu, ali današnjom logikom nesvesno postajete saveznik Beograda u borbi protiv OVK-a. Ovo je poslednji trenutak da Država Kosovo preuzme odgovornost, a mi zajedno da branimo svoju istoriju, svoje borce za slobodu i budućnost ove zemlje. Nisu optuženi pojedinci u Hagu, već Oslobodilačka vojska Kosova i njena misija da Kosovo učini nezavisnom i suverenom državom”.

Tači (52), Veselji (53), Seljimi (49) i Krasnići (69) optuženi su za zlodela u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Optužnica Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija u deset tačaka tereti za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su u šest tačaka kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari