Pajtić o incidentu u Novom Sadu: Nasilje nad građanima je Vučićev modus operandi 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

– Nasilje nad građanima koji protestuju protiv režima je uobičajeni modus operandi Vučića i njegovih saradnika. Na gotovo identičan način su slični nasilnici borilačkim zahvatima nasrtali na novinare i demonstrante prilikom prve predsedničke inauguracije aktuelnog predsednika Srbije – ocenjuje za Danas Bojan Pajtić, profesor prava i bivši predsednik DS, upitan da prokomentariše jučerašnje incidente u Novom Sadu, ali i reakciju Aleksandra Vučića koji je, između ostalog, rekao da je policija bila „blaga“.

Pajtić podseća da smo nakon Vučićeve prve inauguracije kasnije saznali da je “pretorijansku gardu” u civilu predvodio izvesni “Velja Nevolja”.

– Vidimo ovih dana i epilog mnoštva tragedija koje je prouzrokovala njegova grupa, formirana i podržana od strane režima. Velje više nema, ali su nevolje ostale i sve su veće. Juče je nova parapolicijska formacija od građana glavnog grada pokrajine branila mafijaški projekat “Novog Sada na vodi”. Oni koji su u sali Skupštine glasali za GUP koji u sebi nosi elemente urbicida i oni koji su maltretirali građane koji su izražavali svoje neslaganje sa tom odlukom imaju jednog gazdu, koji je uzurpirao sve intitucije u državi. Utoliko je groteskna njegova izjava da je tek dan kasnije saznao za nepočinstva koja je njegova “vojska” počinila u Novom Sadu – ističe Pajtić.

Podsetimo, predsednik Srbije izjavio je da je tek danas saznao za jučerašnji protest u Novom Sadu i naglasio da „niko nije napao nekoga, zato što je mirno stajao ili sedeo negde“.

„Reč je o licima koji su već upadali, da li u Skupštinu grada, da li u Skupštinu Vojvodine, i bacali petarde i suzavce. Ako mislite da je to ne znam kakav nivo demokratije – nije, i to nije dozvoljeno nigde u svetu“, rekao je Vučić.

Po njegovim rečima, ispred Skupštine nije bilo privatno obezbeđenje, već skupštinsko obezbeđenje angažovano zakonom, da štiti tu objekat od „nasilnog upada“, i dodao da je reakcija policije bila „blaga“.

„Policija je bila toliko blaga i toliko vodila računa da nikoga ne povredi i samo jasnom merom odvravćanja upozori sve da nasilje i divljaštvo koje su već preduzimali neće biti dozvoljeno, ništa više“, rekao je Vučić.

Novinar Nedim Sejdinović kaže za Danas da je očigledno da su snimci sa protesta, na kojima se vidi kako se policija, a posebno civilna lica sumnjivog izgleda, brutalno obračunavaju sa građanima, snažno uznemirili javnost – „da je morao da se u priču uključi i vrhovni Minhauzen“.

– Tačno je da mnogi hipnotisani građani Srbije više veruju njemu nego svojim očima, ali ne baš svi. Ne znam koliko će svojim istupom uspeti da sanira štetu, bar što se tiče Novog Sada, gde naprednjaci ionako ne stoje nikako dobro. Iako nabubreo, ovaj grad nije baš toliko prevelik da ljudi u međuvremenu nisu shvatili ko vlada njime – da je u pitanju spoj protuva u preskupim odelima i ordinarnih kriminalaca koji izgledaju i ponašaju se kao junaci filma „Vidimo se u čitulji!“ – navodi Sejdinović.

Prema njegovim rečima, Novi Sad je dovoljno mali grad da se zna da su nasilnici koji su se iživljavali nad građanima pripadnici raznoraznih kriminalnih grupa.

– I zanemaruje se ordinarna činjenica da zahtev demonstranata nije bio da uđu u skupštinu, nego da se jedan predstavnik građana obrati odbornicima. Toliko o demokratiji. Verujem da će ovakvih scena biti sve više jer će naprednjaci i investitori po svaku cenu hteti da zaštite svoje poslove vredne milijarde evra, samo u Novom Sadu. Valjda će se građani probuditi pre nego što osvanu u državi koja je u potpunosti privatno vlasništvo političke klase na vlasti – zaključuje Sejdinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari