Pastuv od milion dolara na dar ergeli „Ljubičevo“  1Foto: Pixabay/Kudybadorota

Ergela „Ljubičevo“, najtrofejnija ustanova ove vrste u Srbiji sa najdužom tradicijom, postala je bogatija za vanserijskog pastuva iz Engleske po imenu Yale koji je svojevremeno prodat za čak milion dolara. 

Ovo izuzetno grlo, od koga se očekuje nemerljiv doprinos unapređenju rasnog potencijala ergele “Ljubičevo”, dobijeno je na poklon od veterinara iz Londona Nebojše Petrovića, koji je u prethodnom periodu ergeli već darivao dva pastuva i dve kobile.

– Zahvaljujući darodavcu, našem kolegi iz Londona, Yale je postao stanovnik naše ergele i nadamo se da će svoje vanserijske gene da prenosi na naredne generacije – kaže direktor Javnog preduzeća ergela “Ljubičevo” Mirko Stojanović. 

Inače, ovaj petogodišnji pastuv je do povrede ostvarivao izuzetne rezultate, o čemu govori i podatak da je na aukciji u Americi 2018. godine, posle izvanredne pobede, prodat za sumu od milion dolara.

– Potiče od poznatog pastuva Skat Dadija, jednog od deset najboljih pastuva svih vremena u Americi. Nadamo se da će još dugo godina biti u eksploataciji, da će ostaviti  puno ždrebadi, budućih šampiona na trkalištima širom Srbije.

Ideja je da povratimo ugled kakav smo nekada imali, jer ovako dobrog pastuva nismo imali još iz vremena Vićenca i Remoza – objašnjava direktor Stojanović.