Patrijarh: Ne sprečavati versku nastavu 1foto FoNet Zoran Mrđa

Patrijarh Porfirije organizovao je danas u Hramu Svetog Save prijem za direktore osnovnih i srednjih škola sa teritorije Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke i poručio da roditelje i decu ne treba sprečavati ako imaju potrebu za verskom nastavom.

On je istakao da se skoro svi ciljevi u Zakonu o obrazovanju koji se sažimaju kroz razne predmete rekapituliraju u verskoj nastavi, a to su sticanje znanja, čuvanje i razvijanje identiteta i razvijanje moralnog kvaliteta među mlađim naraštajima, navodi se u saopštenju SPC.

Patrijarh je prosvetnim radnicima poručio da predstavljajući informacije iz pojedinih naučnih oblasti treba da se trude da kod dece razvijaju i vrlinu, kako bi ta znanja mogla da budu dobra za njih, a samim tim i za zajednicu u kojoj žive.

On je poručio da je obrazovanje najvažnije polje, a da je najveća investicija i dar koji roditelji mogu da poklone svojoj deci njihova međusobna ljubav.

Patrijarh je rekao da u verskoj nastavi, otkako je uvedena, postoje nedostaci koji se odnose na status veroučitelja u školama, o čemu su počeli razgovori sa resornim ministarstvom sa ciljem da se njihov status izjednači sa statusom svih drugih nastavnika.

Možda ne postoji nijedna druga profesija u našem društvu koja trpi tu vrstu diskriminacije, a nadam se da će taj problem uskoro biti rešen. To vidim i kao svoju ličnu moralnu obavezu, jer su mnogi veroučitelji bili moji studenti, kazao je patrijarh.

Patrijarh je uručio zahvalnice direktorki Pete beogradske gimnazije Borki Popović za nesebičnu ljubav i podršku koju je pružila verskoj nastavi, veroučiteljima i učenicima u toj školi, direktoru Zemunske gimnazije Milošu Bjelanović za pokazanu ljuba prema Crkvi i doprinosu realizaciji verske nastave, direktoru Osnovne škole „Nikola Tesla“ u Rakovici Stanislavu Stavuljeviću, koji je svojim učešćem u životu Crkve pružio primer i ohrabrenje za sve đake i roditelje, što je rezultiralo najvećim odzivom đaka za versku nastavu na teritoriji Beograda.

Zahvalnice su primili i veroučitelj Vuk Jovanović za doprinos u unapređenju verske nastave, veroučitelj Velibor Martinović za izuzetan doprinos u verskoj nastavi i veroučitelj u Osnovnoj školi „Drinka Pavlović“ Nemanja Protić za pokazan trud u verskoj nastavi.

Zahvalnicu za doprinos u izveštavanju o položaju i ulozi verske nastave u srpskom društvu i obrazovnom sistemu dobila je novinarka Informativne agencije Sputnjik Senka Miloš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari