Praznik svetog mučenika kneza Lazara – Vidovdan, danas će u svim hramovima SPC biti obeležen liturgijama i parastosima vojnicima palim za slobodu od Boja na Kosovom polju pre 622 godine do danas. Patrijarh srpski Irinej trebalo bi da služi svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Gračanica, a potom na Gazimestanu parastos srpskim junacima.


Iz sedišta Eparhije raško-prizrenske najavljen je dolazak više arhijereja SPC, a do zaključenja ovog izdanja našeg lista izvesno je bilo da će centralnom obeležavanju Vidovdana prisustvovati ministar za KiM u Vladi Srbije Goran Bogdanović, koji se od juče na nalazi na KiM, princ Aleksandar Karađorđević, princeza Katarina i članovi Krunskih tela.

Na Gazimestan bi danas trebalo da stignu i učesnici tradicionalnog Vidovdanskog marša, koji su 15. juna sa Svetosavskog platoa u Beogradu krenuli na 317 kilometara dug put do Gazimestana. Za razliku od organizatora Vidovdanskog marša – Pokreta 1389, Familija srpskih navijača ove godine nije dobila blagoslov Srpske patrijaršije da na istoj maršruti organizuje Vidovdansko hodočašće.

Prema najavama, u katakombalnom manastiru u Barajevu liturgiju i pomen palim srpskim junacima služiće raščinjeni episkop raško-prizrenski Artemije, posle čega će se održati i duhovna akademija. Zbog nepoštovanja saborskih i sinodskih odluka u vezi s radom ERP Sveti arhijerejski sinod SPC proglasio je vladiku Artemija i monahe koji sa njim napustili ovu eparhiju SPC za sektu.

Iz SPC najavljeno je da će Vidovdanske svečanosti večeras održati i u Nišu, kojima će se obeležiti 622. godine od Kosovskog boja, 640. godina od Maričke bitke i sedam decenija od početka Drugog svetskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari