Penzioner Marko Ivanović (78) iz Banje Koviljače, sudskom presudom primoran je da nadoknadi štetu državi, iako za nju nije kriv. Prema presudi, od junskog čeka, pa narednih deset meseci, Markova penzija od oko 9.000 dinara biće umanjivana za po 3.300 dinara, kako bi bio isplaćen dug Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) od ukupno 33.

Penzioner Marko Ivanović (78) iz Banje Koviljače, sudskom presudom primoran je da nadoknadi štetu državi, iako za nju nije kriv. Prema presudi, od junskog čeka, pa narednih deset meseci, Markova penzija od oko 9.000 dinara biće umanjivana za po 3.300 dinara, kako bi bio isplaćen dug Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) od ukupno 33.000 dinara.
Marko je u penziju otišao u oktobru 1994, a 12 godina kasnije, kada ga je Fond PIO tužio zbog „neosnovanog bogaćenja“ saznao je da prima više novca nego što mu pripada. On kaže da je sve bilo u redu do 2004. godine, kada je podneo zahtev za isplatu takozvanog velikog duga penzionerima. Dve godine kasnije, dobio je tužbu od Fonda PIO da treba da vrati novac, jer je deset godina na ime akontacije primao više novca od onog što mu je bilo namenjeno. Izračunali su tako u Fondu da im treba „nominalno bez kamate“ vratiti 47.336 dinara, navodeći u tužbi da se Ivanović „neosnovano obogatio“.
Probao je Marko da se bori sa državom, pisao je Fondu da nije on određivao koliku će penziju dobijati, ali sve je bilo uzalud. Opštinski sud u Loznici u martu 2007. presudio je da po osnovu više isplaćene penzije od 1996. do 2006. vrati Fondu 46.669 dinara sa zakonskom kamatom. Okružni sud u Šapcu je sedam meseci kasnije poništio presudu i predmet vratio na ponovni postupak. Nakon druge presude Opštinskog suda i ponovne žalbe koju je Marko preko svog advokata uložio Okružnom sudu u Šapcu, ovaj sud je konačno presudio da penzioner iz Banje Koviljače mora državi sa kamatom da vrati 33.000 dinara. Fond je prihvatio molbu da se navedeni iznos vraća u deset mesečnih rata od po 3.300 dinara.
Marko Ivanović, koji je narušenog zdravlja, sa bolesnom suprugom, živi u prizemnoj, trošnoj kući u Banji Koviljači, a sada otplaćuje nečiju administrativnu grešku u državnoj službi. Pitanje je da li bi greška ikada bila otkrivena da nije tražio pripadajuću mu isplatu takozvanog velikog duga, neisplaćene penzije koju je država dugovala penzionerima. Da je znao šta ga čeka, svakako bi oprostio te pare državi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari