RERI: Preblage kazne za zagađivače životne sredine 1Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

U sankcionisanju prekršaja, krivičnih dela i privrednih prestupa zbog zagađenja životne sredine u poslednje tri-četiri godine napravljen je određeni napredak, ali i dalje nedovoljan, izjavio je danas predsednik Upravnog odbora nevladine organizacije Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) Jovan Rajić.

On je, na okruglom stolu „Kaznena politika prema zagađivačima: Koliko vredi životna sredina?“, upozorio da te kazne ne daju garanciju da će privredni subjekti prekinuti sa tim prestupima.

Imamo utisak da je država saučesnik u kršenju propisa, rekao je Rajić, ukazujući da je u prethodnih godinu dana bilo nekoliko presuda za privredne prestupe iz oblasti zagađenja životne sredine i da su sve kazne bile ispod minimalnih koje su propisane zakonom.

On je dodao i da su svi ti procesi pokrenuti na osnovu dokaza koje je dostavio RERI, kad tužilaštvo više nije moglo da izbegne pokretanje postupka.

Rajić je naglasio da je naša pravosudna praksa nažalost takva da ako neko bude kažnjen za privredni prestup ne može biti i krivično, što strani investitori koriste, a inače je pravilo ponašanja dosta takvih privrednih subjekata da se ne obaziru na propise države Srbije.

Advokat Rodoljub Šabić rekao je da se u slučajevima zagađenja životne sredine videlo da postoje neki tužioci koji hoće da rade svoj posao, „oni su raritet“, umesto da to čine svi.

Šabić je podsetio da je u svetu ekološki kriminal stavljen odmah iza droge i piraterije, i za to treba potpuno drugačija kaznena politika od sadašnje u Srbiji.

Ovo je ozbiljan i težak fenomen, kome se treba suprostaviti drugačijom kaznenom politikom. Samo drakonske novčane kazne i oduzimanje dobiti stečene tim krivičnim delom mogu to da promene, ocenio je Šabić.

On je kao primer naveo kompaniju Ziđin, koja je pet puta kažnjena zbog zagađenja životne sredine, i to sa nekoliko hiljada evra ukupno, a najveći su izvoznik u Srbiji, sa izvozom od 650 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari