Pet saveta kako se zaštititi od zagađenog vazduha 1Foto: Aleksandar Roknić

Milovan Šarović, pneumofiziolog, saradnik MediGroupa, povodom povišenog zagađenja vazduha u Beogradu, kaže za Danas da su za građane rani jutarnji časovi najkritičniji, dok je uveče „manja produkcija dima iz saobraćaja, pa je situacija nešto povoljnija uveče nego ujutru“.

– Otvaranje prozora se preporučuje u periodu od 11 pa do 17 časova, kada je koncentracija ovih materija u vazduhu manja, ističe Šarović.

– Kako biste bili sigurni da je vazduh koji udišete čist, koristite prečišćivače vazduha. Naravno, prilikom njihove upotrebe u prostoriji prozori moraju da budu zatvoreni. Kada su u pitanju maske, njihova upotreba nema neki naročit efekat. Maske koje su kod nas u prodaji su hirurške i one nemaju praktično nikakav značaj. Osim njih postoje nano maske koje su skuplje, ali svakako delotvornije, navodi Šarović.

Prema njegovim rečima, jedan od načina na koji se možete zaštititi od zagađenog vazduha je da češće provodite vreme u zatvorenom prostoru i minimizirate izlazak napolje, naročito u periodu kada je koncentracija zagađenosti u vazduhu najveća, a to su rani jutarnji časovi.

– Deca su posebno osetljiva, pa se preporučuje da ih u periodu najveće koncentracije zagađenih čestica u vazduhu ne izvodite na duži period napolje, zaključuje Šarović.

Srbija je trenutno u grupi zemalja koje imaju najzagađeniji vazduh na svetu, prenela je Svetska alijansa za zdravlje i zagađenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari