Petković osudio policijsku akciju u Štrpcu, tvrdi da ROSU napada Srbe 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO

Više do zuba naoružanih i maskiranih pripadnika kosovske policije ROSU upalo je jutros nešto pre 6 sati u više srpskih kuća u Štrpcu, Sevcu i Brezovici. Oni su istovremeno upali i u zgradu Privremenog organa opštine Štrpce i prema informacijama sa terena i dalje se nalaze u pomenutim objektima, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kako se navodi u saopštenju koje potpisuje direktor Kancelarije Petar Petković, pod izgovorom nastavka nekakve akcije pod nazivom „Brezovica“, oko 15 pripadnika ROSU, dugim cevima uperenim u starce i žene pretresali su srpske kuće, uznemiravali meštane, blokirali rad opštine i vozilima ometali funkcionisanje normalnog života.

Kosovska policija je jutros saopštila da je u strpcu u toku policijska akcija brezovica.

„Do ove akcije dolazi dan pred obeležavanje Pogroma nad srpskim narodom na КiM 17. marta 2004. godine i pokazuje da akcija nema veze ni sa kakvom navodnom borbom protiv korupcije nego je jedini cilj da se zastraši srpski narod, unese nemir u srpske sredine i preostali Srbi na ovaj način proteraju sa svojih vekovnih ognjišta“, navode iz Kancelarije za KiM.

Takođe, ocenjuje se da je „očigledna namera i Aljbina Кurtija i njegovih poslušnika da isprovociraju neodmerenu reakciju srpskog naroda i izazovu novu destabilizaciju prilika na terenu“.

Iz Kancelarije navode da če o najnovijoj „provokaciji usmerenoj prema Srbima na КiM“, obavestiti sve međunarodne predstavnike jer takozvani obračun s korupcijom ne sme biti izgovor za zastrašivanje i maltretiranje srpskog naroda koji ionako živi u otežanim i specifičnim uslovima.

Početkom marta je već bila akcija u slučaju „Brezovica“, kada je izvršen upad na 12 lokacija – u Uroševcu na pet lokacija, u Lipljanu i Srbici po jednoj i u Prištini na pet lokacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari