Petnaest drugačijih godina (VIDEO) 1Guta i Marina u Radio kafeu Foto: G. N.

Prikupljanjem potpisa za oslobađanje iz kućnog pritvora Aleksandra Obradovića u Zmaj Jovinoj ulici, i tribinom u Radio kafeu, „Novi optimizam“ je nastavio sa aktivnostima povodom 15 godina postojanja ovog pokreta, a u susret Međunarodnom danu ljudskih prava kada tradicionalno dodeljuje i nagradu „Dobar primer Novog optimizma“ koju ove godine dobijaju Aleksandar Obradović i Biljana Stojković. 

Sinoć je u prepunom Radio kafeu, prvo premijerno prikazan kratak film o 15 godina Novog Optimizma – „15 drugačijih“, a ta retrospektiva decenije i po istrajnosti i insistiranja na slobodi pojedinca i značaju građanskog aktivizma nikoga u publici nisu ostavili ravnodušnim. Uz izjave javnih ličnosti o optimizmu Mirka Đorđevića, Borke Pavičević, Branke Prpe, Nebojše Popova i drugih, kao i kratak siže akcija, inicijativa i projekata Novog optimizma tokom 15 godina „prevrteo je film“ i u glavama svih u publici te je Branislav Guta Grubački, osnivač Pokreta dobio veliki aplauz od prisutnih.

„Verujem uvek u dobro, u pobedu dobrog nad zlim. Ovo društvo nije ono najbolje što mi možemo, i verujem da samo mi možemo i da ga napravimo boljim. Verujem u borbu za to pravednije i časnije društvo, da mi pojedinci, ovako umreženi na platform Nove solidarnosti možemo da učinimo to da svi ugroženi osećaju podršku bez koje nema humanog društva, istakao je Grubački u razgovoru sa novinarkom Marinom Fratucan koja je i moderirala razgovore sa značajnim ličnostima koje su na različite načine bile deo Novog Optimizma u proteklom period.

Petnaest drugačijih godina (VIDEO) 2
Projekcija filma o Novom optimizmu U Novom Sadu Foto: G. N.

Biljana Stojković, ovogodišnja laureatkinja nagrade „Dobar primer Novog optimizma“ izjavila je da je znala da treba bezrezerno da podrži studente, i da je tokom 12 dana blokade Rektorata definitivno postala optimista jer su studenti dali tu preko potrebnu energiju za promenu, za ne odlaganje konačne odluke po pitanju plagijata doktorata Siniše Malog.

„Bila sam pesimista „na kratke staze“, kada me svakodnevno, već ujutro dočekaju vesti koje ne znamo da li ih je Njuz net kreirao ili su to redovne vesti, ali sam optimista u dugoročnom smislu a to je jedino što treba da se meri”, rekla je Stojković i dodala da su veoma važni slobodni mediji za sprovođenje slobodnih izbora, ali da su po njoj, najvažniji slobodni građani.

Istoričar umetnosti Novi Nebojša Milenković je istakao da je optimizam potreban u društvima kao što je naše.

“Građani su pokazali da su bolji od društva u kojem žive. Građani su bolji i od vlasti i od opozicije. Mi danas imamo apsurd, živimo u nečemu što nema ime, nikad nismo imali destruktivniju vlast i bezidejniju opoziciju. Građani su bolji. Kako da oni povedu društvo da i ono bude bolje, to je pitanje. Mi kao građani imamo pravo da ne pristanemo. I protesti pokazuju da su građani bolji i od ljudi koji su na vlasti i od onih koji pretenduju da budu na vlasti”, istakao je Milenković.

Uspomene na saradnju sa Novim optimizmom podelili su sa publikom producenti Zdravko Vulin i Jovan Gvero, kao i novinar Nedim Sejdinović. Oni su se osvrnuti na istorijat pokreta, od osnivanja i perioda kada je delovao iz „Zelenog zvona“ u Zrenjaninu, preko progona i dolaska u Beograd, do trenutnih aktivnosti u okviru inicijative „Nova solidarnost“, te delovanja u celoj Srbiji proteklih tri godine.

„Sećam se da sam u Zrenjanin, baš pre 15 godina, stigao sa nekih događanja u Kikindi i zatekao u „Zelenom zvonu“ Gutu kako sedi za stolom. Razgovarali smo i sećam se da je on bio u tom razgovoru užasno pesimističan i rezigniran. Baš je bio potpuno indisponiran i onda mi je odjednom, kao da je doživeo katarzu, potpuno promenjenog tona rekao da ima nameru da osnuje Novi optimizam. Shvatio sam da to radi kao svoju ličnu potrebu, ali kada danas vidimo, i na ovom filmu i inače, na koliko je ljudi, značajnih naših intelektualaca i javnih ličnosti uspeo da prenese tu ideju koliko nam je optimizam i solidarnost potrebna, onda shvatim i koliko je istrajao na toj svojoj misiji, istakao je Nedim Sejdinović.

Aktivista Aleksej Stepanov, svojevremeno pobednik Besedništva u čast Zorana Đinđića rekao je, između ostalog, da je ponovo postao optimista i da, za razliku od brojnih mladih koji napuštaju zemlju, on ostaje ovde “jer ne želim da me lošiji od mene isteraju iz moje zemlje”.

Sutra će, 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava, Novi optimizam organizovati dodelu nagrade “Dobar primer Novog optimizma” u Ustanovi kulture “Stari grad” u Beogradu.

Podrška za Aleksandra Obradovića 

Udruženje građana „Most solidarnosti“ iz Novog Sada je zajedno sa Novim optimizmom organizovao juče javno potpisivanje peticije za puštanje na slobodu uzbunjivača Aleksandra Obradovića.

[caption id="attachment_1051528" align="aligncenter" width="862"]Petnaest drugačijih godina (VIDEO) 7 Potpisivanje peticije u Novom Sadu Foto: G. N.[/caption]

Za nepuna dva sata, u Zmaj Jovinoj ulici u centru Novog Sada, prikupljeno je više od 160 potpisa, a potpisivanje se nastavilo I tokom tribune u Radio kafeu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari