Petrović: Neformalne grupe upravljaju pravosuđem 1

Preduzeće Belim AD podneće do kraja ove nedelje krivičnu prijavu protiv sutkinje Privrednog suda u Beogradu, Ružice Banjalučkić zbog sumnje da je zloupotrebila funkciju, saznaje Danas.

 Kako nam je rečeno, razlog je to što je sutkinja odbacila predlog Belima da se otvori stečaj nad Proinvestment internation Balkan d.o.o. Beograd, iako je reč o firmi bez zaposlenih, kojoj je, prema podacima sa sajta Narodne banke Srbije, već 630 dana račun u neprekidnoj blokadi za iznos od čak 1,3 milijarde dinara ili oko 12 miliona evra. Generalni direktor Belima Miodrag Petrović kaže za naš list da je o tome dopisom obavestio kabinet ministra finansija kao i Poresku upravu. On je zatražio da provere rad firme Proinvestment international Balkan, kojom nakon statusnih promena naziva i vlasnika, sada sa stopostotnim udelom u kapitalu upravlja Proinvest gulf limited, registrovan u Abu Dabiju, kao i to da ona “uprkos dvogodišnje blokade računa i dalje posluje, što upućuje na malverzacije i druge nezakonite radnje”.

Naime, sadašnji Proinvestment international Balkan, do kraja 2013. je poslovao pod nazivom Atlas sistem, a prvi vlasnik bio je crnogorski biznismen sa kiparskim pasošem Duško Knežević. Firma je u vreme uspona imala do 25 članica koje su poslovale u različitim delatnostima u Srbiji i Crnoj Gori. Sunovrat je počeo pre nekoliko godina, najpre nakon hapšenja grupe zaposlenih pod sumnjom da su preko poslovnih partnera iz Ujedinjenih Arapskih Emirata “prali” novac. Knežević je 2014. promenio naziv firme u Atlas grupa doo, a dve godine kasnije menja se ponovo poslovno ime, ali i vlasnik – Atlas grupa postaje Proinvestment international Balkan d.o.o., a umesto Kneževića kao osnivač se upisuje Alchemist d.o.o., registrovan za otkup potraživanja. Alchemist je sa 100 dinara uloga nekoliko godina ranije osnovao tada 28-godišnjak Nemanja Preković. Paralelno sa statusnim i vlasničkim promenama, 2016. račun Proinvestmenta upada u blokadu koja još uvek traje. U martu prošle godine još jednom se menja osnivač, i sada se kao osnivač upisuje Proinvest gulf limited nepoznatog vlasnika iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

– Zahtev za otvaranje stečaja Proinvestmenta podneli smo kao poverioci početkom aprila ove godine, jer prezaduženost te firme dovodi u pitanje naplatu našeg potraživanja. U međuvremenu, direktorka tog preduzeća Svetlana Blažić pokušala je da otkloni razlog za uvođenje stečaja, pa je sa svog privatnog računa uplatila oko 542.000 dinara, koliko Belimu duguje Proinvestment. Novac smo istog dana morali da vratimo uplatiocu, jer se u našim knjigama Blažićeva ne vodi kao dužnik. Takav način uplate je i krivično delo, jer bi da smo prihvatili, to bi Belim stavilo u povoljniji položaj u odnosu na sve druge poverioce koji su pre nas bili na redu za isplatu, što je krivično delo. Zato smo i protiv Blažićeve podneli krivičnu prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu – kaže za Danas direktor Belima.

On naglašava da je otvaranje stečaja hitan postupak, ali da se u ovom slučaju razvlačio nekoliko meseci, pa je jedan od njihovih podnesaka čak 20 dana “putovao” po sudu dok nije bio priložen uz predmet.

– Nejasno je zašto sutkinja nije uzela u obzir gotovo dvogodišnju blokadu Proinvestmenta, iako je reč o višemilionskim dugovima. Ali, kroz izbegavanje da se u ovom predmetu otvori stečaj, vidi se uticaj neformalnih grupa na pravosuđe, što je uzrok neefikasnosti u postupcima. Verujem da je i sutkinja u ovom predmetu bila pod pritiskom i u strahu – kaže Petrović, kome je nejasan i stav Pireus banka, najvećeg poverioca u finansijskom sektoru, koja jeste pustila menice na prinudnu naplatu, ali već duže od 600 dana ne pokreće zahtev za otvaranje stečaja.

Naš list je pre dva dana od Privrednog suda u Beogradu zatražio informaciju o ovom predmetu i komentar najave da će protiv sutkinje Banjalučkić biti podneta krivična prijava, ali odgovor nismo dobili.

Vraćen novac

– Belim AD je otvoreno akcionarsko društvo u kome 8,8 odsto kapitala ima PIO fond. Po tom osnovu, podležemo kontroli revizorskih kuća sa velikim ovlašćenjem, pa način uplate duga sa sopstvenog, privatnog računa, kako je to pokušala Svetlana Blažić, direktorka Proinvestmenta Balkan, ne bi bio prihvaćen kao ispravan. Da nismo reagovali, vratili uplatu i podneli krivičnu prijavu protiv Blažićeve, nas u Belimu bi mogli da optuže za saučesništvo – kaže Miodrag Petrović, generalni direktor Belima AD.

Blažić: Ne očekujem stečaj

– Radi se o dugu koji je namirena uplatom sa računa Proinvestmenta international Balkan doo, tako da su netačne informacije da dug postoji po bilo kom osnovu. Krivična prijavu protiv mene je isključivo inspirisana problemima koje Belim ad ne može da reši sa svojim sopstvenim dugovanjima. Što se tiče stečaja ne očekujem da bude uveden jer nema zakonskih osnova za tako nešto – odgovorila je na pitanje Danasa direktorka Proinvestment international Balkan, Svetlana Blažić, ali nije objasnila kako je to učinjeno kada je račun Proinvestmenta već dve godine u blokadi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari