Petrović Škero: Mediji kao saučesnici u odbrani Belivuka  1Foto: FoNet/Dragan Antonić

Javno objavljivanje dokaza iz istrage kriminalnih aktivnosti grupe Veljka Belivuka ima dvostruki efekat, pojašnjavaju pravnici koje je Danas kontaktirao.

S jedne strane, time se povređuje pretpostavka nevinosti okrivljenih i odlučivanje o krivici prepušta sudu javnosti. S druge, curenje podataka koji bi po zakonu morali da budu tajni, može da upozori saradnike klana koji i dalje nisu uhapšeni, čime se znatno otežava posao postupajućeg tužioca.

Vida Petrović Škero, predsednica Centra za pravosudna istraživanja i članica Saveta za štampu, napominje da, posmatrajući kako mediji objavljuju dokaze do kojih su došli istražni organi, stiče utisak da su mediji saučesnici u odbrani osumnjičenih.

– Takvo postupanje je nedopustivo. Novinari bi trebalo da znaju, a urednici bi morali da znaju, da objavljivanje takvih podataka nije dozvoljeno. Javnost ima pravo da bude informisana o toku istrage, ali mora postojati granica šta sme da se objavljuje, napominje Škero.

Ona naglašava da strahuje da bi ceo ovaj slučaj mogao da ima sličan epilog kao slučaj Dragoslava Kosmajca.

– Predsednik je tog čoveka označio kao velikog dilera drogom, a istraga je tek naknadno pokrenuta. Time je njemu potencijalno omogućeno da prikrije ili uništi dokaze. Na kraju je bio optužen i oslobođen za neko potpuno drugo delo. Posmatrajući način na koji se puštaju u medije dokazi iz istrage pitam se da li prisustvujemo stvarnoj borbi protiv mafije ili simulaciji borbe protiv mafije, ističe Škero.

Advokat Vladimir Vučinić skoro deset godina bio je sudija Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu. On takođe ističe da objavljivanje dokaza može imati veći uticaj na operativnu sposobnost tužilaštva nego na sudiju koji bi eventualno dobio ovaj predmet u rad.

– Zakonik o krivičnom postupku propisuje da se svi smatraju nevinim do pravosnažne sudske presude. U tom smislu, ovim se svakako krši pretpostavka nevinosti, čime se, u eventualnom sudskom postupku, teret dokazivanja prebacuje na odbranu. Umesto da tužilac dokazuje nečiju krivicu, odbrana će se naći u situaciji da dokazuje nečiju nevinost, navodi Vučinić, dodajući da objavljivanje dokaza „otkriva karte“ tužilaštva, zbog čega van domašaja istrage mogu da ostanu oni koji trenutno njom nisu obuhvaćeni.

Član Državnog veća tužilaca i zamenik Apelacionog tužioca u Novom Sadu Radovan Lazić pojašnjava da je po zakonu sprovođenje istražnih radnji sa razlogom zatvoreno za javnost.

– U toj fazi postupka, istražnim radnjama, saslušanju svedoka i izvođenju dokaza mogu da prisustvuju strane u postupku, ali ne i predstavnici javnosti. Predistražna faza postupka je još manje transparentna i njoj ni osumnjičeni i njihovi branioci ne mogu da prisustvuju. To je tako sa razlogom, jer bi puna transparentnost tih faza postupaka išla na ruku onih koji žele da prikriju određene dokaze, naglašava Lazić.

Podsetimo, od hapšenja Veljka Belivuka i njegovih saradnika, koji se sumnjiče zbog ubistva, trgovine narkoticima i iznude, mediji su svakodnevno iznosili poverljive podatke iz istrage. Novine su objavljivale detaljne opise navodnih krivičnih dela, kao i saznanja o tome šta je policija pronašla na pojedinim lokacijama. Televizija Pink je ekskluzivno u emisiji u kojoj je gostovao načelnik Uprave kriminalističke policije emitovala i snimke presretnutih razgovora između okrivljenih, nakon čega su ih gosti komentarisali.

Tadić: Belivukove grupe ne bi bilo da nije bilo SNS na vlasti

Nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da umesto što slušamo vlast kako se hvali hapšenjem grupe Veljka Belivuka, „trebalo bi da ponesu odgovornost za kreiranje tog kriminala“. „Čak i da su danas iskreni u borbi protiv ovog klana, neophodno je da ponesu ako ne krivičnu, onda makar političku odgovornost za saradnju sa tim klanom u prethodnih osam godina“, rekao je Tadić, sada predsednik Socijaldemokratske stranke, za novi broj nedeljnika Vreme. Kako je naveo, „ovo je u suštini konačno priznanje Vučićevog režima o sprezi sa kriminalom, o kojoj sve vreme govorim u prethodnim godinama, a ne borba protiv organizovanog kriminala“.

„Ono čime se vlast danas hvali, za to bi trebalo da odgovara i da bude smenjena, jer Belivukove grupe ne bi ni bilo da nije bilo Srpske napredne stranke (SNS) na vlasti“, rekao je Tadić. (Beta)

Aleksić: Belivuk imao zaštitu države 

Potpredsednik Narodne stranke (NS) Miroslav Aleksić izjavio je juče da je kriminalna grupa Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, nastala dok je ministar unutrašnjih poslova bio Nebojša Stefanović a Dijana Hrkalović državna sekretarka, ali da oni nisu radili bez saglasnosti Aleksandra Vučića, koji je „generator stvaranja kriminalnih struktura u državi“. „Belivuk se u međuvremenu osilio, naređivao policajcima i nije se bojao tužilaca ni sudija jer je imao zaštitu države. U javnosti su se pojavile fotografije na kojima je Vučićev sin u društvu Belivukovih ljudi. Verovatno je izbio neki sukob i Vučić sada brani svoju porodicu“, rekao je Aleksić televiziji Nova S. (Beta)

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

11 reagovanja na “Petrović Škero: Mediji kao saučesnici u odbrani Belivuka ”

 1. Sve se odvija po predviđenom scenariju, predstave o borbi protiv kriminala. Dojučerašnji saradnici (nebrojeno puta je Belivuk Nevolja u javnosti prikazivan kao dobar ali nestašan dečko, čak i od samog predsednika) danas glume ljute protivnike. Sve je po sličnom scenariju kao sa pomenutim Kosmajcem i slično će da se završi. Narod ionako ne želi da vidi istinu, lakđše nam je da se pravimo blesavi. Kada kriminalci zakucaju i na naša vrata biće kasno, nećemo imati koga da pozovemo…

  • Sve je tačno sto ste napisali osim
   da se pravimo blesavi.
   Mi nismo blesavi.
   Mi smo, kako kažu Nemci, narod dečjeg mentaliteta.
   I stoga vrlo neodgoborni i NEZRELI.

  • Ovo mi liči na dogovoreno hapšenje dok uhapšeni imaju status kao u hotelu kad zatreba vlasti oni ih puste obave posao i vrate se ponovo u svoj drugi štek.

 2. Ako je istina, sto se prica, da je Beograd na vodi pranje para, onda su ovi kriminalci, deca koja su se zaigrala

 3. Velika ta Vučićeva neka“ porodica“?Da li će moći CELU da je zaštiti??

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.