Pevačica iz Kikinde oslobođena optužbi da je kršila karantin tokom pandemije korona virusa, zbog čega je provela 21 dan u Zabeli 1Foto: ALADIN BAKHIT

Dve godine od hapšenja i dvadeset dana provedenih u Zabeli zbog optužbi da nije poštovala zabranu kretanja i antikovid mere, muzičarka iz Kikinde Jovana Popović, sada udata Jovanović, oslobođena je optužbi pred Osnovnim sudom u svom gradu.

Prema prvostepenoj presudi od 15. novembra, u koju je Danas imao uvid, Jovana je oslobođena optužbe da je prekršila meru samoizolacije posle povratka iz inostranstva, što joj se prvobitno stavljalo na teret, jer nema dokaza da je delo učinila.

Jovani se, zapravo, stavljalo na teret krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije, iz člana 248 Krivičnog zakona, a OJT Kikinde je insistiralo na krivici.

Osnovno tužilaštvo iz ovog grada čak je uložilo žalbu zbog njenog puštanja iz pritvora, ali je Viši sud u Zrenjaninu tu žalbu odbacio.

Odbrana je, prema podacima iz presude, dokazala da je čitav postupak započet i vođen suprotno zakonu, da niko od muzičara koji su putovali u Crnu Goru nije dobio nikakvo rešenje po povratku u zemlju i da je samo Jovana trpela posledice, iako se ponašala isto kao i drugi članovi orkestra.

Gore od goreg

Svemu što je pevačica doživela, a koja je u međuvremenu postala majka, prethodio je nastup u Crnoj Gori i to pre uvođenja vanrednog stanja u Srbiji, da bi kao po kafkijanskom scenariju počeli da se ređaju sve gori događaji, jedni za drugim.

Zbog navodnog kršenja izolacije, jer je otišla kod momka i neko ju je prijavio, bila je u pritvoru u Kikindi, a onda još zatvorena 21 dan u Zabeli, gde je još nekoliko mladih studenata završilo.

Za mere i zabranu kretanja izjavila je više puta da je niko nije obavestio kada je 14. marta 2020. pre uvođenja vanrednog stanja došla u Srbiju iz Crne Gore sa duvačkim orkestrom iz Kikinde.

Na granici joj, kako je svedočila, nije uručeno rešenje o obaveznoj izolaciji zbog situacije u vezi sa pandemijom korona virusa, samo joj je policijski službenik rekao da, ukoliko je boravila u zemlji u kojoj je aktivna epidemija ovog virusa, smanji kontakte u narednih 14 dana.

Uhapšena je desetog dana od povratka u zemlju, u kući svog momka.

Policija je kao dokaz prema Osnovnom javnom tužilaštvu u Kikindi priložila blanko zapisnike i rešenja sanitarne inspekcije, što, prema tvrdnjama njenog advokata, nije validan dokaz.

Njeno hapšenje pre dve godine izazvalo je burne reakcije u javnosti, a sama Jovana ukazivala je da je uhapšena zbog kršenja mere koje joj uopšte nije bila izrečena.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari